Έξοδος από το μνημόνιο αλλά και έξοδος από τις αγορές
Εάν η Ελλάδα δεν λάβει ικανοποιητική ελάφρυνση χρέους, τότε δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές
Εάν η Ελλάδα δεν λάβει ικανοποιητική ελάφρυνση χρέους, τότε δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές
Εάν η Ελλάδα δεν λάβει ικανοποιητική ελάφρυνση χρέους, τότε δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές, είναι το μήνυμα που έστειλε μέσω συνέντευξης στο γερμανικό τύπο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η…αποκάλυψη αυτή ήταν γνωστή εδώ και πάρα πολλούς μήνες σε όσους καταλάβαιναν έστω και στοιχειωδώς οικονομικά. Όχι όμως στην κυβέρνηση, η οποία ανακαλύπτει όψιμα πως τελικά η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη και αυτό φαίνεται σε κάθε αναταραχή στις διεθνείς αγορές.
Προκαλεί έκπληξη στους κυβερνητικούς παράγοντες το γεγονός πως οι διεθνείς επενδυτές δεν έχουν καμία διάθεση να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα όσο ακούν τον ένα μετά τον άλλον τους υπουργούς να υπόσχονται «επιστροφή στην Εδέμ» αμέσως μετά τον Αύγουστο. 13η σύνταξη, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, προσλήψεις στο δημόσιο και άλλα πολλά περιλαμβάνονται στο κατασκεύασμα που ακούει στο όνομα “success story” και στρέφουν τις πλάτες τους στα ελληνικά ομόλογα. Τρανή απόδειξη η επιστροφή των επιτοκίων στα 4,7%, με την υποψία πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία. Μόνο που δεν είχαν την ίδια αντίδραση ούτε τα επιτόκια της Πορτογαλίας, ούτε τα επιτόκια της Κύπρου, ούτε τα επιτόκια της Ιρλανδίας, παρά το γεγονός ότι ήταν χώρες που βγήκαν πρόσφατα από Μνημόνια.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα λάβει προληπτική γραμμή πίστωσης, όσο και εάν οι εταίροι μας συμβουλεύουν πως αυτή θα ήταν η ασφαλέστερη λύση σε μια συγκυρία αβεβαιότητας. Οι ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, κατέστησαν, ωστόσο, σαφές πως η μεταμνημονιακή ημέρα σε τίποτα δεν θα θυμίζει καθαρή έξοδο. Αντίθετα τόνισαν σε όλες τους τις αναφορές πως η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας, καθώς έχει λάβει πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες, που μπήκαν σε πρόγραμμα, άρα θα έχει και πιο σκληρή επιτήρηση.
Αυτό που δεν θα έχει η χώρα, μετά από επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ασφάλεια ενός προληπτικού προγράμματος, το οποίο δεν θα έχει σκοπό να χρησιμοποιηθεί, αλλά να λειτουργεί ως εγγύηση για φθηνό δανεισμό από τις αγορές. Η κυβέρνηση προτίμησε τον πανάκριβο δανεισμό των repos από το φθηνό χρήμα του ESM, κρατώντας για άλλη μια φορά «ομπρέλα» την ώρα που στην Ευρώπη «βρέχει λεφτά». Αγνοεί όμως το οφθαλμοφανές: Η διαφαινόμενη «μη ελάφρυνση» του χρέους, η οποία και προαναγγέλλεται τόσο από τους Γερμανούς, όσο και από το ΔΝΤ, που διαμηνύει πως θα παραμείνει εκτός, θα ρίξει νέα σκιά πάνω από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι αγορές θα πάρουν το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος παραμένει «μη βιώσιμο».
Μια νέα άνοδος στα επιτόκια, που θα κάνει απαγορευτική την έκδοση ομολόγων θα κρατήσει τη χώρα εκτός αγορών, εγκλωβισμένη στο μαξιλάρι των διαθεσίμων που σχηματίζεται στραγγίζοντας τη ρευστότητα στην οικονομία και φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο ενός νέου προγράμματος μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο. Και τότε, οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τις δικές τους ευθύνες, καθώς επέλεξαν να κρύψουν το ελληνικό πρόβλημα κάτω από το χαλί για τους δικούς τους εσωτερικούς λόγους.
Facebook Comments