Οι δανειστές θέλουν ΣΥΡΙΖΑ
Οι δανειστές θέλουν ΣΥΡΙΖΑ
Ναι, η κυβέρνηση Σαμαρά κωλυσιέργησε σε πλήθος μεταρρυθμίσεων και στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων, όμως με κόστος πολιτικό και κοινωνικό ώθησε στα άκρα τον ελληνικό λαό, ώστε να επιτύχει ορισμένα από τα βασικότερα προαπαιτούμενα του προγράμματος. Κυρίως, η χώρα παρήγαγε πρωτογενές πλεόνασμα. Και δεν αθέτησε, ούτε μετέθεσε καμία δόση, καμία υποχρέωση. Το κράτος, καίτοι με μηχανισμό σαστισμένο, παλαιικό, νωθρό και συχνά αντιδραστικό, μπόρεσε να συλλέξει τα αναγκαία έσοδα, σε βάρος της μεσαίας τάξης. Όλα αυτά, για μιαν υπεσχημένη ελάφρυνση του χρέους. Που, τελικά, δεν άνοιξε καν ως συζήτηση.
Το ρεπορτάζ αποκαλύπτεται σκληρό: Ο κος Σαμαράς επισκεπτόταν την Αγγέλα Μέρκελ και της μιλούσε για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, τις προκλήσεις της κυβέρνησης και την απειλή των προεδρικών εκλογών. Εκείνη έβγαζε το τεφτέρι της και του θύμιζε με τόνο λογιστή όσες ακόμα μνημονιακές υποχρεώσεις δεν είχε εκπληρώσει η χώρα. Κι ο Σαμαράς, με τον Βενιζέλο πότε βάρος και πότε συμπαραστάτη, αναγκαζόταν σε σπασμωδικές κινήσεις.
Για να μπορέσει να σταθεί μπροστά στην τρόικα την επόμενη φορά που θα ερχόταν στην Αθήνα, έκλεισε εν μια νυκτί την ΕΡΤ. Για να κλείσει το χάσμα στο δημοσιονομικό κενό και να εγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις στο τέλος του καλοκαιριού, ενέκρινε τον ΕΝΦΙΑ. Για παρεμφερείς λόγους υπέπεσε στα φιάσκο της υπέρμετρης συμμετοχής των ασφαλισμένων στο φάρμακο και της παλινωδίας της υπόθεσης των δόσεων στις οφειλές προς το δημόσιο. Κάθε φορά, οι δανειστές τον άδειαζαν. Κάθε φορά η κυβέρνηση ταπεινωνόταν στα μάτια του λαού.
Καθώς ο κος Σαμαράς ενδεχομένως διανοείται πια το πέρας της ιστορικής του ώρας, ίσως βλέπει παράλληλα την ευρωπαϊκή απροθυμία να συγκρατηθεί η ισοτιμία του ευρώ προς το δολλάριο. Ίσως, να αντιλαμβάνεται, ότι τεκτονικές αλλαγές δρομολογούνται, όταν η ελβετική κεντρική τράπεζα ξεκλειδώνει το φράγκο, την ώρα που το πετρέλαιο πέφτει, όσο Ευρώπη και Ρωσία μετρούν απώλειες από την μεταξύ τους κρίση. Καθώς στην Βρετανία συζητιέται ξανά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ, καθώς οι τζιχαντιστές αναμένεται να δώσουν ώθηση στα ακροδεξιά κινήματα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καθώς το Podemos κερδίζει έδαφος στην Ισπανία, ίσως ο Έλληνας πρωθυπουργός να αντιλαμβάνεται την εντροπία ενός συστήματος που δεν επιθυμεί πλέον να διασφαλίσει πάση θυσία όλα τα μέρη του.
Facebook Comments