Ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα είπε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές και χαρακτήρισε ως “ανοιχτή πληγή που ταλανίζει τη χώρα πάνω από 26 χρόνια” το Μακεδονικό. Μίλησε για πέρασμα της Ελλάδας από την οικονομική καχεξία, στην ανάπτυξη και το πέρασμα από μία κατάσταση στασιμότητας στα βόρεια σύνορά μας στην ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας και απόρρησε με την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Είπε χαρακτηριστικά ότι ο ιστορικός του μέλλον θα αναρωτηθεί γι αυτή την κίνηση αλλά απέδωσε αυτή την κίνηση στην πρόθεση της ΝΔ να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν βγει η χώρα από τα μνημόνια και να αποφύγει τα εσωκομματικά προβλήματα.”Το τελευταίο που απασχολεί Μητσοτάκη και ηγεσία ΝΔ είναι τα επιχειρήματα που αναγράφει στην πρόταση δυσπιστίας”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

Η Συμφωνία περιλαμβάνει όσα πρώτος υπερασπίστηκε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον οποίο επικαλέστηκε πολλάκις ο πρωθυπουργός, και είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποκρίνετια σήμερα και αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα ενώ τον αποκάλεσε ως πολιτικό οπορτουνιστή.

Κι εκείνος αναφέρθηκε στο χθεσινό τραγικό επεισόδιο εντός του κοινοβουλίο με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνο Μπαρμαρούση, αλλά και την ομιλία Κασαπίδη: “Αφήσατε τους βουλευτές σας να μιλούν για “προδότες”, με αποτέλεσμα να αφήνετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των Ναζί να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος. Έχετε ακέραια την ευθύνη, κύριε Μητσοτάκη, για το φίδι που ξεμυτίζει από το αυγό”.

“Είναι μία συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes αλλά και τη Συνταγματική αλλαγή”, επεσήμανε. “Το πρόβλημα σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και είναι και καλή, σημείωσε και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να είναι αυτή η κυβέρνση που θα κλείσει τη συμφωνία”, είπε. 

Κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι πουλούσε πατριωτισμό χαρακτηρίζοντάς τον ως “πύρινη μαχητή του πατριωτισμού”, ότι έχτισε έτσι πολιτική καριέρα και ότι έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ σε δύο κρίσιμες διαπραγματεύσεις δε διεκδίκησε τα ελληνικά συμφέροντα. 

“Είναι προς το συμφέρον μας να κρατάμε ένα αχρείαστο πρόβλημα;”, ρώτησε και συνέχισε: “Θεωρείτε ότι συνιστά απειλή αυτή η μικρή χώρα ή μήπως θεωρείτε επωφελές να μείνει αυτή η χώρα έρμαιο στις ορέξεις χωρών που επενδύουν εκατομμύρια στην περιοχή;”.

“Έχοντας την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης αρνούμαι να δεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη της χώρας μου και του πατριωτισμού. Δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες των άλλων, να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων και τις μεγαλοστομίες. Αναλαμβάνω την ιστορική και πολιτική ευθύνη γιατί πιστεύω πως πατριωτισμός είναι να προστατεύουμε την κληρονομία μας και να ενισχύσουμε την Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων”, είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός. 

Και έκλεισε λέγοντας: “Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει δέσμια συμπλεγμάτων κατωτερότητας και να είναι κομπάρσος σε γεωπολιτικά παιχνίδια άλλων. Τι είναι αυτό που έκανε την Ελλάδα σπουδαία, είναι η ιστορία, ο πολιτισμός. Σας καλώ να απορρίψουμε την πρόταση δυσπιστίας, να πάμε μπροστά”.

Facebook Comments