Σε υποβάθμιση των βραχυπρόθεσμων προβλέψεών της για τον πληθωρισμό προέβη η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), αν και διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, επικαλούμενη τα καλύτερα στοιχεία για την οικονομία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τις τιμές σε ανοδική τροχιά.

Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου καθιστά ακόμη πιο δύσκολη για την κεντρική τράπεζα την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό στο 2% σύντομα. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης υποδηλώνει την αισιοδοξία της BOJ ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε σταθερά επίπεδα.

Στις νέες προβλέψεις της για την επόμενη διετία, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας υποβάθμισε την εκτίμηση για τη μέση άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στο δημοσιονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο σε 1%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7%.

Για την επόμενη χρονιά, ωστόσο, η BOJ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις τιμές, σε μια ένδειξη αισιοδοξίας ότι οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας θα δώσουν σημαντική ώθηση στις δαπάνες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Facebook Comments