Οι αγορές μετοχών πέρασαν ένα δύσκολο τέταρτο τρίμηνο το 2014, καθώς η αύξηση της μεταβλητότητας δημιούργησε έντονες διακυμάνσεις. Παρόλα αυτά όμως, ο S&P 500 έχει καταφέρει να κρατηθεί κοντά στα ιστορικά του υψηλά. Την ίδια ώρα όμως, τα credit spreads διευρύνονται και πάλι και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που «ξυπνά» μνήμες από το παρελθόν.

Υπάρχει μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ των μετοχών και των credit spreads. Όταν τα credit spreads διευρύνονται ο S&P 500 βρίσκεται κοντά σε μια φάση κορύφωσης, ενώ όταν τα credit spreads μειώνονται ο S&P 500 σημειώνει άνοδο καθώς η διάθεση για ρίσκο είναι αυξημένη αλλά κυρίως, επικρατεί μια ομαλότητα στις αγορές.

Και στις δυο προηγούμενες μεγάλες κρίσεις που οδήγησαν τον S&P 500 σε κραχ, είχαμε αύξηση των credit spreads. Το ίδιο παρατηρείται και τώρα, αλλά ακόμα η τάση δείχνει να είναι σε πρώιμο στάδιο.

Για το λόγο αυτό, δε φαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ανησυχίας για την αγορά και σίγουρα δεν υπάρχει πανικός. Παρόλα αυτά, είναι μια ακόμα προειδοποιητική ένδειξη ότι κάθε υψηλότερο επίπεδο για τον S&P 500 θα είναι μια δύσκολη κατάκτηση που θα αυξάνει το ρίσκο μιας κατάρρευσης.

Facebook Comments