Ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος, είχε εκλεγεί στις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου του 2012,  βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2014 υπέβαλε στη διάθεση του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ως αποτέλεσμα εσωκομματικών τριβών. Πλέον είναι υποψήφιος στη Β Αθήνας με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, το Ποτάμι.

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε μας ανέλυσε τις απόψεις του για τα σενάρια Grexit που επικρατούν και το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη καθώς επίσης σχολίασε και το ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με το Σύριζα όσο και την Νέα Δημοκρατία με σαφείς όρους διαπραγμάτευσης που έχει θέσει το κόμμα του.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με το Ποτάμι κ. Τατσόπουλε;

Το επέλεξα συνειδητά ακριβώς γιατί το Ποτάμι αυτή την στιγμή αποτελεί την δύναμη που θα δώσει συναίνεση στον τόπο. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμέσου μιας πολιτικής ρητορικής δαιμονοποίησης του αντιπάλου που χρησιμοποιούν δεν διευκολύνουν την συνεργασία .Το Ποτάμι  απεναντίας δουλεύει  για να υπάρχει κλίμα συνεργασίας που θα βοηθήσει την χώρα να αποκτήσει ξανά τους ρυθμούς της και να ξεπεράσει τις αδυναμίες της.

Βάσει των δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγάλο προβάδισμα, θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο να αποκτήσει και αυτοδυναμία; θα συνεργαζόσασταν με το ΣΥΡΙΖΑ;

Κ. Τσαούση το θεωρώ δύσκολο έως και απίθανο να αποκτήσει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα όλα θα εξαρτηθούν από την πιθανότητα κάποιων κομμάτων να μείνουν εκτός βουλής. Παρόλα αυτά  αν ένα 12% των κομμάτων μείνουν εκτός βουλής και ο Σύριζα θα χρειαστεί 35,8% για να αποκτήσει αυτοδυναμία. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο εκλογικός νόμος που δίνει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Έαν βγεί πρώτο κόμμα ο Σύριζα θα συνεργαζόμασταν αλλά όχι ασυμβίβαστα χωρίς όρους κοινής λογικής ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουμε πως η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι κάτι αδιαμφισβήτητο.

Τι γνώμη έχετε για τα σενάρια που κυκλοφορούν στον διεθνή τύπο περί Grexit και τον κίνδυνο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη;

Το φάντασμα της πιστωτικής ασφυξίας είναι υπαρκτό, αν καταλήξει με τη μορφή του Grexit, δεν μπορώ να το προβλέψω. Οι ξένες τράπεζες  είναι απαλλαγμένες από τα τοξικά ελληνικά ομόλογα, δεν θα επηρεαστεί η Ευρωζώνη εάν φύγει η Ελλάδα. Παρά τις δομικές αδυναμίες που υπάρχουν εν τη γενέσει της, η Ευρωζώνη είναι σημαντική για την χώρα και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω κάτι που είχε πεί ο Winston Churchill «η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, με την εξαίρεση όλων των άλλων που έχουν δοκιμαστεί» ότι ακριβώς και η Ευρωζώνη για εμάς .

κ. Τατσόπουλε έχετε δηλώσει σχετικά με την ίδρυση του νέου κόμματος του κ. Γεώργιου Παπανδρέου πως θα οδηγήσει σε πλήρη διάσπαση του Πασοκ, κατά την κρίση σας θα καταφέρει το κίνημα δημοκρατών σοσιαλιστών να μπεί στην βουλή;

Κατηγορηματικά υποστηρίζω πως το κόμμα του Γ. Παπανδρέου δεν έχει λόγο  ύπαρξης. Όχι μόνο δεν θα καταφέρει να μπεί στην βουλή αλλά θα προκύψει και το οξύμωρο φαινόμενο να προκαλέσει και το κίνδυνο να μείνει εκτός βουλής το Πασοκ. Αυτό θα αποτελέσει και χλευασμό της Ιστορίας.

Η συνεργασία που έκανε το κόμμα σας με την Δράση προήλθε λόγω κάποιών κοινών θέσεων; Γνωρίζουμε πως ο κ. Σκυλακάκης άνηκε παλιά στην Νέα Δημοκρατία Δεδομένου πως θα αλλάξει η τροπή των πραγμάτων και καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση, θα συνεργαζόσασταν μαζί του;

Δεν υπάρχει καμία μορφή ιδεοληψίας στο Ποτάμι. Δεν  είμαστε αρνητικοί σε πρόσημο Φιλελεύθερο ή Σοσιαλιστικό. Για να γίνω πιο σαφής ας πάρουμε το παράδειγμα στο τομέα των επιχειρήσεων που  συσχετίζεται με την Φιλελεύθερη ιδέα ή από την άλλη πλευρά το κράτος πρόνοιας  που ενισχύεται από  την Σοσιαλιστική τάση. Υπάρχει  άριστη συνεννόηση με την Δράση και  τους «Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη»  του Σπύρου Λυκούδη. Υπάρχει κλίμα συναίνεσης στου κόλπους του Ποταμιού και δεδομένου όπως είπατε κ. Τσαούση αν βγεί η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα φυσικά και θα συνεργαζόμασταν μαζί τους υπό όρους πάντα. Ξεκαθαρίζω πως δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με ακροδεξιούς και Σταλινικούς. Με μια Νέα  Δημοκρατία απαλλαγμένη από την ακροδεξιά ιδεολογία θα θέλαμε συνεργασία αδιαμφισβήτητα. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις 25 Ιανουαρίου και αυτό που προέχει είναι να υπάρχει συνεννόηση και να τεθούν ως στόχοι το μέλλον της χώρας.

Facebook Comments