Η απόφαση της ΕΚΤ να θέσει προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «αυξάνει την πίεση για οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να εξετάσει τις απαιτήσεις των επίσημων πιστωτών της χώρας», όπως εκτιμά σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση της ΕΚΤ «κλειδώνει» την Ελλάδα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για τουλάχιστον έξι μήνες, με προϋπόθεση μάλιστα την υπαγωγή σε πρόγραμμα στήριξης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και «έως ότου επιλυθούν ζητήματα πολιτικής που εγείρονται στην εκλογική αναμέτρηση».

Το κυριότερο ζήτημα, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένες τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει ευρύ συμβιβασμό με την τρόικα, που θα περιλαμβάνει διευθέτηση του χρέους.

Ενδεικτικός είναι άλλωστε ο τίτλος του τηλεγραφήματος: «Ο Ντράγκι παγιδεύει στη γωνία τον έλληνα υποψήφιο που είναι κατά της λιτότητας, συνδέοντας τη βοήθεια με την καλή συμπεριφορά».

Συγκεκριμένα για το ζήτημα του χρέους, το Bloomberg επισημαίνει πως ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί πως θα πείσει την ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να δεχτούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που διακρατούν, ενδεχόμενο που έχει ήδη απορριφθεί κατηγορηματικά από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και άλλες χώρες.

Facebook Comments