Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε να επιτραπούν οι γεωτρήσεις πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της χώρας, από τη Βιρτζίνια έως την Τζόρτζια, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η εν λόγω αλλαγή πολιτικής από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί αίτημα πετρελαϊκών εταιρειών αλλά έως τώρα «σκόνταφτε» στις περιβαλλοντικές ανησυχίες που εγείρονταν, τονίζει το Bloomberg.

Το πλάνο γεωτρήσεων στα ανοιχτά των ΗΠΑ για το διάστημα 2017 – 2022 σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά στα χρονικά που ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προτείνει το άνοιγμα περιοχών στον Ατλαντικό Ωκεανό για τη συγκεκριμένη χρήση.

«Αυτό το πλάνο αποτελεί μια ισορροπημένη προσέγγιση επενδύσεων σχετικών με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου» αναφέρει η γραμματέας του Λευκού Οίκου, Σάλι Τζούελ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενώπιον δημοσιογράφων. «Το πλάνο προστατεύει περιοχές που είναι πολύ ξεχωριστές για να γίνουν εξορύξεις» πρόσθεσε η ίδια.

«Το άνοιγμα των περιοχών αυτών σε επενδύσεις πετρελαϊκών εταιρειών είναι ασύμβατο με το υγιές μέλλον των ακτών των ΗΠΑ, του κλίματος αλλά και των τοπικών κοινωνιών» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Έιθαν Μάνουελ, μέλος της οργάνωσης Sierra Club.

Το πρώτο βήμαγια την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στον Ατλαντικό είναι η ενοικίαση των ομοσπονδιακών υδάτων. Έως τώρα παραμένει ασαφές έαν οι πετρελαϊκές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στον Αρκτικό Ωκεανό θα έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις και στον Ατλαντικό.

Πιο συγκεκριμένα, η Royal Dutch Shell αλλά και η ConocoPhillips έχουν νοικιάσει υδάτινες περιοχές στον Αρκτικό Ωκεανό, ωστόσο καμιά έως τώρα δεν έχει προχωρήσει σε γεώτρηση «μαύρου χρυσού».

Η ανακοίνση του Μπαράκ Ομπάμα γίνεται σε μια χρονική περίοδο που παγκοσμίως η τιμή του πετρελαίου «κατρακυλάει» σε ιστορικά χαμηλά.

Facebook Comments