Πρώτος ο Ερντογάν – Στη βουλή το φιλοκουρδικό κόμμα
To MarketNews.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις.
To MarketNews.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις.
LIVE on #Periscope: Watch our special coverage on todays #TurkeyElections that will usher in a presidential system https://t.co/YrZqMalbYf
— TRT World (@trtworld) 24 Ιουνίου 2018
Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος
Σίγουρα η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν δεν εξέπληξε σχεδόν κανέναν. Παρά τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως ενδεχομένως δεν θα καταφέρει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, υπήρχε μία διάχυτη αίσθηση πως με τον έναν (λαϊκή υποστήριξη) ή τον άλλον (πιέσεις, νοθεία κτλ) τρόπο θα το πετύχαινε. Τελικά, τα αποτελέσματα των δικαίωσαν, καθώς κατάφερε να πετύχει το στόχο του και να εκλεγεί Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο και παράλληλα, σε συνεργασία με τους Εθνικιστές, να ελέγχει και την Βουλή, παρά την είσοδο σε αυτή του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη ένταση, βίαιες συγκρούσεις, ακόμη και νεκρούς, καθώς και από καταγγελίες για νοθεία, χάλκευση αποτελεσμάτων και ωμές παρεμβάσεις. Προφανώς και η δημοκρατία στην Τουρκία δεν λειτουργεί σωστά, ακόμη και οι μεγαλύτεροι απολογητές του Προέδρου Ερντογάν δεν μπορούν να το αρνηθούν αυτό. Άλλωστε, όπως ακόμη και νέοι φοιτητές πολιτικής επιστήμης μπορούν να αντιληφθούν, όταν ένας άνθρωπος (Ερντογάν) κυριαρχεί απολυταρχικά και συγκεντρωτικά επί δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια σε μία χώρα η δημοκρατία σε αυτή δεν μπορεί παρά να είναι προβληματική. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως η Τουρκία βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Η επόμενη ημέρα βρίσκει τον Πρόεδρο Ερντογάν στη θέση που ήθελε, έτοιμο να αλλάξει ριζικά το σύστημα διακυβέρνησης στην Τουρκία και να συγκεντρώσει στα χέρια του ακόμη περισσότερες εξουσίες. Όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμη θα μπορέσει να κυβερνά αυταρχικά και απολυταρχικά έχοντας απέναντι του και πιέζοντας με κάθε δυνατό τρόπο την μισή Τουρκία. Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει νέους κραδασμούς και πιθανότατα κοινωνικές αναταραχές. Άλλωστε, δεν είναι τόσο μακρινές οι στιγμές από το Πάρκο Γκεζί. Ίσως η αντιπολίτευση να έχασε σήμερα τη μεγαλύτερη της ευκαιρία να ενωθεί για να ανατρέψει την παντοκρατορία του Ερντογάν, καθώς ο σχεδιασμός του με τη συνταγματική αναθεώρηση περιορίζει ασφυκτικά τις όποιες δυνατότητες ελέγχου των αποφάσεων του υπήρχαν ως σήμερα. Στις δημοκρατίες οι Πρόεδροι που εκλέγονται με οριακές πλειοψηφίες φροντίζουν να ενώσουν τους πολίτες και όχι να τους διαιρέσουν εντονότερα, παράδειγμα που δεν ακολουθεί ο Ερντογάν. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Τουρκία το επόμενο διάστημα. Η οικονομία, ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί τη μετάβαση στις υπερεξουσίες και η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα καθορίσουν τα γεγονότα. Τέλος, η επόμενη ημέρα μας αφορά σημαντικά, καθώς μένει να δούμε πως η «νέα» Τουρκία του Ερντογάν θα διαχειριστεί τη σχέση με την Ε.Ε., το προσφυγικό, μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και την ενεργητική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα συνεχιστούν οι κρίσεις χαμηλής έντασης, οι απειλές και οι εξάρσεις; Εάν όχι, ποια είναι η νέα κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε., η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος, διδάσκων στη Σχολή Ασφαλείας και συγγραφέας σχετικών βιβλίων
“Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, θα έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών. Παρακαλούμε μην φύγετε από τα εκλογικά κέντρα πριν τις οριστικές ανακοινώσεις και την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Θα νικήσουμε”.
Ερντογάν: 53,2%
Ιντζέ: 30,5%
Ντεμιρτάς: 7,6%
Ακσενέρ: 7,5%
Turkey, Parliamentary Elections:
Projection of final result
AKP-ECR: 41.5%
CHP-S&D: 23.5%
MHP-NI: 11%
HDP-S&D: 10.5%
İYİ-*: 10% #Seçim2018 #Turkey #TurkeyElections— Europe Elects (@EuropeElects) 24 Ιουνίου 2018
Ερντογάν 55,9%
Ιντζέ 29%
Ακσενέρ 7,5%
Ντεμιρτάς 6,6%
Ό Μπουλέντ Τεζκάν, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.
Το πρακτορείο Ανατολή δίνει στο Ερντογάν 58% των ψήφων ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές υπολογίζουν το ποσοστό του Τούρκου Προέδρου στο 48%.
Turkish, Presidential Elections:
Expat vote, Germany
3.05% counted
Erdoğan (AKP-ECR): 64.63%
İnce (CHP-S&D): 23.71%
Demirtaş (HDP-S&D): 8.42%
Akşener (İYİ-*): 2.64%
Karamollaoğlu (SP-*): 0.43%
Perinçek (VATAN-*): 0.18%#Secim2018 #TurkeyElections— Europe Elects (@EuropeElects) 24 Ιουνίου 2018
Turkish, Presidential Elections:
Expat vote, France
6.97% counted
Erdoğan (AKP-ECR): 70.34%
Demirtaş (HDP-S&D): 16.25%
İnce (CHP-S&D): 11.1%
Akşener (İYİ-*): 1.72%
Karamollaoğlu (SP-*): 0.56%
Perinçek (VATAN-*): 0.03%#Secim2018 #TurkeyElection— Europe Elects (@EuropeElects) 24 Ιουνίου 2018
Turkish, Presidential Elections:
Expat vote, United Kingdom
8.06% counted
İnce (CHP-S&D): 51.47%
Demirtaş (HDP-S&D): 23.57%
Erdoğan (AKP-ECR): 22.12%
Akşener (İYİ-*): 2.17%
Karamollaoğlu (SP-*): 0.37%
Perinçek (VATAN-*): 0.28%#Secim2018 #TurkeyElections— Europe Elects (@EuropeElects) 24 Ιουνίου 2018
Turkey: #Erdogan (AKP-ECR) with a final result of 48%-52% based on the current number of votes counted if share of votes continues to drop the same way like AKP did during the counting process in the Nov and June elections 2015. #Secim2018 #TurkeyElections pic.twitter.com/U52XZc7GHR
— Europe Elects (@EuropeElects) 24 Ιουνίου 2018
Γράφει η Ιουλία Βελισσαράτου
Ας μιλήσουμε σοβαρά.Το ζήτημα δεν είναι εάν θα νικήσει ο Ερντογάν αλλά με τι ποσοστό. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα του δίνουν 60% είναι σίγουρο ότι θα γίνει αρκετά μεγάλη διόρθωση, μέχρι τέλος, και το πιθανό είναι το αποτέλεσμα να είναι οριακό. Αν είναι οριακό, το μόνο σίγουρο είναι δε θα ικανοποιήσει τον Ερντογάν.
Ο “σουλτάνος” δεν θέλει τίποτα λιγότερο από απόλυτη εξουσία για να συνεχίσει την εσωτερική καρατόμηση και την επιθετική εξωτερική πολιτική. Είναι σχεδόν αστείο με το προφίλ του αυταρχικού ηγέτη που έχει σμιλεύσει τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν να πιστεύουμε ότι θα αφήσει αυτές τις εκλογές στην τύχη τους.
Είναι πολύ πιθανό να βγει από τον πρώτο γύρο και να μην επιτρέψει ούτε στο κουρδικό κόμμα να μπει στη βουλή. Ήδη ακούγονται καταγγελίες για παρεμπόδιση Κούρδων να ψηφίσουν και φυσικά οι εκβιασμοί και η νοθεία θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Γεγονός που σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει τον αποικιακό του οίστρο με ακόμα μεγαλύτερη αλαζονεία εναντίον όλων των αντιπάλων του και εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
*Η Ιουλία Βελισσαράτου είναι δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ που ειδικεύεται στο διεθνές ρεπορτάζ
Υπογράμμισε ότι στο σημερινό διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι έχει εμπράκτως αποδείξει τη σταθερή προσήλωσή της στην πλήρη εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, γεγονός που «προκύπτει και από τον τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της θέματα, όπως είναι πρωτίστως εκείνα που αφορούν τις σχέσεις μας με την Τουρκία».
Υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία επιδεικνύει ειλικρινή σεβασμό προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το σύνολο του διεθνούς Δικαίου, και τόνισε: «Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται στην Αδριανούπολη «επί μακρό χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου», σημειώνοντας: «Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να πλήξει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων μας ούτε το ηθικό των δύο ηρωικών ατρατιωτικών μας, το οποίο είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει Ελληνικός Στρατός και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πλήττει όμως, καιρίως, το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και την διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, εν γένει, του Πολιτισμού μας. Η τουρκική ηγεσία ας αναλογισθεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή Κοινότητα».
Facebook Comments