Ως μήνας θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία εκλαμβάνεται ο Απρίλιος, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank που εντοπίζει ενθαρρυντικά σημάδια – οιωνούς βελτίωσης.

Μία πιο συγκρατημένη «ματιά» χαρακτηρίζει, από την άλλη, την πρόσφατη έκδοση της μελέτης της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία», όπου αναγνωρίζεται ο ενισχυτικός – για την οικονομία – ρόλος της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου που άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά δεν παρακάμπτονται και οι προκλήσεις, στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει η χώρα, στο επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο δελτίο της Alpha Bank, οι αναλυτές θεωρούν αξιοσηµείωτο το γεγονός ότι ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος κινήθηκε ανοδικά στην Ελλάδα τον Απρίλιο,  παρά τις αρνητικές επιπτώσεις και στη χώρα µας από το δραστικό «κόντεµα» του χρηµατοοικονοµικού συστήµατος της Κύπρου από το Eurogroup την 25η Μαρτίου 2013, µε την απαλλοτρίωση των ανασφάλιστων καταθέσεων των δύο µεγαλύτερων τραπεζών της

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο, που συμπίπτει με τη διαφαινόμενη επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, σηματοδοτεί την απαρχή μιας περιόδου καλών ειδήσεων και οικονομικών εξελίξεων, τώρα που όπως διαφαίνεται η χώρα θα εμφανίσει το 2013 πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα καθώς και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Εκτός, των άλλων, η ανάλυση, αναφέρεται και στα θετικά μηνύματα στην αγορά εργασίας, καθώς διαφαίνεται κυρίως από τα στοιχεία των ροών προσλήψεων – απολύσεων εργαζοµένων που δηµοσιεύονται από τον ΟΑΕ∆ και το Υπουργείο Εργασίας (σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ). Από την εξέλιξη των ροών απασχόλησης προκύπτει ότι αµβλύνεται σταδιακά η αρνητική εικόνα της αγοράς εργασίας, ειδικά τους πρώτους µήνες του 2013.

Ακόμη, όπως τονίζουν οι αναλυτές, η επιτάχυνση του ρυθµού αύξησης της απασχόλησης και η κατάρτιση ανέργων σε θέσεις πραγµατικής απασχόλησης επιδιώκεται τώρα και µε δύο νέα προγράµµατα που θεσπίστηκαν µε τον νόµο που ψηφίστηκε από τη Βουλή την 28η Απριλίου 2013.

Τα προγράµµατα αυτά προβλέπουν τα ακόλουθα:

  • Πρώτον, τη µείωση κατά 10% των εργοδοτικών εισφορών για επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν προβεί σε απόλυση εργαζοµένων από την 1η Απριλίου του 2013 και δεν θα το κάνουν ούτε κατά τη διάρκεια του προγράµµατος επιδότησης που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2013 και θα διαρκέσει έως και την 31/12/2014 και ούτε κατά το επόµενο τρίµηνο έως την 31/3/2015.
  • ∆εύτερον, ο ΟΑΕ∆ θα καταρτίσει προγράµµατα κοινωφελούς χαρακτήρα για την απασχόληση ανέργων (κυρίως οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόµενο) σε δήµους και περιφέρειες.

EUROBANK

Όχι στον εφησυχασμό, μαραθώνιος η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων

Η ανάλυση της Eurobank, αναγνωρίζοντας πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ενισχύει την πολιτική σταθερότητα, διαμηνύει πως καθίσταται αναγκαίο η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι αναγκαίο να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και κατά την περίοδο που η Τρόικα απουσιάζει. Άλλωστε, όπως τονίζουν οι αναλυτές, τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 δείχνουν ότι το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων παραμένει.

Η ανάλυση αναφέρεται και στα βασικά θέματα που χρήζουν προσοχής και χρειάζονται άμεσες λύσεις:

  • ενίσχυση της ρευστότητας και την αύξηση του ρυθμού αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου (μόνο 2,2 δισ. ευρώ έχουν αποπληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε 3,5 δισ. ευρώ για το τέλος Μαρτίου 2013)
  • υστέρηση των εσόδων του Προϋπολογισμού του 2013
  • καθυστερήσεις των αποκρατικοποιήσεων
  • ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
  • επιτάχυνση των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων

Facebook Comments