Ολοκληρώθηκε η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με την Ελλάδα να μπαίνει σε μία περίοδο “ενισχυμένης εποπτείας” με μέτρια ελάφρυνση του χρέους, σχολιάζει η Citigroup αναφερόμενη στις αποφάσεις της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Εξετάζοντας το σχέδιο του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, η Citi σε σημείωμα προς τους πελάτες της σημειώνει πως η Ελλάδα έλαβε:

α) 10ετή παράταση της ωρίμανσης δανείων των 96 δισ. ευρώ (40% του συνόλου), β) 10ετή περίοδο χάριτος των πληρωμών τόκων και αποσβέσεων για τα εν λόγω δάνεια (και κάποιες πρόσθετες μειώσεις των τόκων), 3) δόση 15 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των αποθεματικών ρευστότητας, 4) μεταφορά προηγουμένων κερδών SMP/ANFA και 5) την προοπτική περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο μέλλον (αλλά όχι αυτόματα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη).

Πλέον η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση “ενισχυμένης εποπτείας”, σχολιάζει η Citigroup, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα του Eurogroup οδήγησε ωστόσο σε εβδομαδιαία πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων της τάξης των 35 μονάδων βάσης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Citi, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει μεταξύ του 1,5% και του 2% τα επόμενα δύο χρόνια καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, που είναι απαραίτητη στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο. Πιο αναλυτικά, η Citi εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,7% φέτος και 0,3% υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της τον Μάιο, στο 1,5% το 2019, στο 1,6% το 2020 και στο 1,4% και 1,5% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments