Το επιχείρημα πως η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει το δυσθεώρητο χρέος της, το οποίο ξεπερνά το 170% του ΑΕΠ της, αλλά και πως πρέπει να βοηθηθεί από τους εταίρους της για το καλό όλης της Ευρώπης, όπως είχε γίνει και με τη Γερμανία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, διατύπωσε ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς.

Ο πρώην καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και νυν διευθυντής του Earth Institute στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εξαπολύει δριμεία κριτική στο Βερολίνο και τονίζει ήδη από τον τίτλο του κειμένου του: «Αφήστε την Ελλάδα να επωφεληθεί από τη γερμανική ιστορία.

Όπως η Γερμανία το 1953, έτσι και τώρα το πραγματικό ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η ανάγκη μιας ανακούφισης από το χρέους, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως την αξίζει». Το πρόβλημα με τη νομισματική ένωση, υποστηρίζει ο διάσημος οικονομολόγος, είναι ότι αν διαφανεί έστω και ίχνος αμφιβολίας εντός της, αυτό «μπορεί να καταστρέψει την οικονομική ζώνη, αν όχι το κοινό νόμισμα». «Το ευρώ έχει μολυνθεί με αμφιβολία: θα παραμείνει η Ελλάδα (εντός); Αν η Ελλάδα φύγει, η επόμενη θα είναι η Πορτογαλία; Και αν φύγουν και οι δύο, γιατί όχι και η Ισπανία και η Ιταλία και ποιος ξέρει ποιος άλλος ακόμα;» διερωτάται ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Το παράδειγμα του Κέυνς

Ο Τζον Κέυνς μας δίδαξε πριν από 96 χρόνια, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης των Βερσαλλιών, για τη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης. Τότε, ο αιρετικός για την εποχή Κέυνς, είχε αναρωτηθεί μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο: «Οι δυσαρεστημένοι λαοί της Ευρώπης θα συνεχίσουν να έχουν την πρόθεση να κάνουν την επόμενη γενιά να κανονίσει έτσι τη ζωή της, ώστε να εργάζεται και η παραγωγή της να διατίθεται για να καλύψει ένα ξένο χρέος, χωρίς αυτό απαραίτητα να πηγάζει επιτακτικά από την αίσθηση της δικαιοσύνης ή το καθήκον»;

Τότε, ο Κέυνς είχε δώσει την απάντηση: «Εν συντομία, δεν πιστεύω ότι κανένα από αυτά τα χρέη θα συνεχίσουν να καταβάλλονται. Στην καλύτερη, θα γίνει για πολύ λίγα χρόνια. Διότι δεν ταιριάζουν με την ανθρώπινη φύση ή δεν συμφωνούν με το πνεύμα της εποχής».

Και όπως γράφει, ο Σακς, μπορεί ο Κέυνς τότε να είχε δίκιο, αλλά κανένας δεν του το αναγνώρισε μέχρι την καταστροφή που έφερε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Γερμανοί να διαβάσουν την ιστορία τους πριν απαιτήσουν χρήματα από τους Έλληνες

Ο Τζέφρι Σακς συνεχίζει την ανάλυσή του τονίζοντας ότι «σήμερα, κάποιοι Γερμανοί επιμένουν ότι το χρέος είναι χρέος και πως η Ελλάδα πρέπει να το αποπληρώσει πλήρως». Για αυτό και ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών τους προτρέπει να ξαναδιαβάσουν τη δική τους πρόσφατη ιστορία, ξεκινώντας από την αποτυχημένη έκκληση του Κέυνς να ελαφρυνθεί το βάρος της Γερμανίας, αλλά κυρίως, να θυμηθούν τη βοήθεια που πήραν με το Σχέδιο Μάρσαλ και με τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1953, κατά την οποία συμφωνήθηκε η διαγραφή του μισού χρέους της χώρας.

Το σωστό ερώτημα δεν είναι αν η Γερμανία άξιζε την ανακούφιση του χρέους το 1953

«Άξιζε η Γερμανία εκείνη την ανακούφιση του 1953;» «Δεν είναι αυτό το σωστό ερώτημα. Η νέα δημοκρατία της Γερμανίας χρειαζόταν την ανακούφιση και η Γερμανία είχε ανάγκη μια καινούρια αρχή. Έπαιζε έναν τεράστιο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη την ανοικοδόμηση των δημοκρατικών θεσμών στη Γερμανία».

«Τώρα, ευτυχώς», επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, «δεν ζούμε σε ένα μεταπολεμικό δράμα. Η Ευρώπη είναι πλούσια, ευημερεί και είναι δημοκρατική. Ωστόσο, γαλλικές και γερμανικές τράπεζες έδωσαν πάρα πολλά δάνεια στην Ελλάδα πριν από μια δεκαετία, ακόμα και η Goldman Sachs.

Εν ολίγοις, το συμπέρασμα που προκύπτει τελικά είναι πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ανακούφιση από το χρέους. Το θέμα είναι αν η Γερμανία και οι άλλοι δανειστές της πρέπει να της την προσφέρουν. Η Ευρωζώνη είτε θα προχωρήσει προς μια εποικοδομητική συμφωνία για ανακούφιση του χρέους είτε για μια πολιτική συντριβή, με πιθανές επιπτώσεις απέραντα μεγαλύτερες από την Ελλάδα. Ο Σύριζα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα εμπόδια και μια μετωπική σύγκρουση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δεν συνίσταται. Το Βερολίνο φαίνεται να επιμένει στην αυστηρή γραμμή του και Δημοσκόπηση της Bild έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων διαφωνεί με οποιαδήποτε παραχώρηση όσον αφορά στα χρέη της Ελλάδας. Στη Συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, χτες στο Βερολίνο, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε ανοιχτά την θέση, ότι δεν πρόκειται οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν με νέα κεφάλαια την ελληνική διάσωση.

Σημαντική είναι η που διευκρίνιση που έδωσε χθες, ο κ. Ντράγκι: ότι η ασφάλεια της Ελλάδας έναντι των αγορών υπάρχει, επειδή και όσο είναι σε πρόγραμμα με όρους (conditionality). Χωρίς αυτό το «δίχτυ προστασίας», η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων λοιπόν

Facebook Comments