Το πρώτο μπάνιο του μωρού στη θάλασσα – τι πρέπει να προσέξετε
Το πρώτο μπάνιο του μωρού στη θάλασσα είναι κάτι που οι περισσότερες μανούλες το περιμένουμε πως και πως
Το πρώτο μπάνιο του μωρού στη θάλασσα είναι κάτι που οι περισσότερες μανούλες το περιμένουμε πως και πως
Το πρώτο μπάνιο του μωρού στη θάλασσα είναι κάτι που οι περισσότερες μανούλες το περιμένουμε πως και πως. Ποιά είναι όμως η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη βουτιά και πως να το προστατεύσω από τον ήλιο;
Ο παιδίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος να μας πει πότε το μωρό μας είναι έτοιμο για να μπει στη θάλασσα. Σε γενικές γραμμές τα μωρά με πολύ ανοικτό δέρμα, κόκκινα ή πολύ ξανθά μαλλιά και ευαίσθητο δέρμα ή ευαίσθητα μάτια θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση με τον ήλιο μέχρι να γίνουν 12 μηνών γιατί το δέρμα τους είναι ακόμα πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες.
Αν το μωρό μας δεν έχει κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά συνήθως στους 6 μήνες ο παιδίατρος μας δίνει όλες τις απαραίτητες συμβουλές για το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα. Αν είναι μικρότερο από 6 μηνών δεν επιτρέπεται η έκθεση στον ήλιο και θα πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμα και στην βόλτα με το καρότσι οπότε η βουτιές στη θάλασσα θα πρέπει να περιμένουν.
Έκθεση στον ήλιο
Επειδή τα μωρά έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα στο οποίο οι ηλιακές ακτίνες διεισδύουν πολύ βαθιά, αν εκτεθούν στον ήλιο χωρίς προστασία και σε ακατάλληλες ώρες μπορούν να καούν μέσα σε 10 λεπτά.
Ακατάλληλες ώρες για τα μωρά είναι από τις 11:00 π.μ. μέχρι και τις 16:00 μ.μ. Θα πρέπει λοιπόν να πηγαίνουμε το μωρό στη θάλασσα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Επίσης θα πρέπει το μωρό να είναι την περισσότερη ώρα προστατευμένο από τον ήλιο κάτω ομπρέλα ή σκιά.
Αντηλιακή Προστασία
Το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την έκθεση του μωρού στον ήλιο, τόσο στην θάλασσα όσο και έξω από αυτήν. Τα παιδικά αντηλιακά είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού και έχουν δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 20 και πάνω. Θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό σε όλο το σώμα και το πρόσωπο του μωρού 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα και να επαναλαμβάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ιδίως μετά το μπάνιο στο νερό και το σκούπισμα με την πετσέτα. Ακόμα και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητα τους μετά από πολύ ώρα στο νερό οπότε θα πρέπει να το ανανεώνουμε τουλάχιστον κάθε 1 με 2 ώρες.
Απαραίτητο παράλληλα με το αντηλιακό είναι και το καπέλο που θα πρέπει να φοράει το μωρό μέσα και έξω από τη θάλασσα. Καλό θα είναι να έχουμε και δεύτερο καπέλο μαζί μας γιατί μπορεί να βραχεί και να χάσει την αντηλιακή του προστασία.
Αν το μωρό είναι μικρότερο από 6 μηνών, για τη χρήση αντηλιακού θα πρέπει να ρωτήσουμε τον παιδίατρο γιατί το δέρμα του μωρού είναι ακόμα πιο ευαίσθητο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) απαγόρευε τη χρήση οποιουδήποτε είδους αντηλιακού σε τόσο μικρή ηλικία και συμβουλεύει τους γονείς να μην εκθέτουν τα μωρά τους στον ήλιο.
Τι να έχουμε μαζί μας στην παραλία
Για να απολαύσει το μωρό το μπάνιο του στη θάλασσα χρειαζόμαστε σωσίβιο ανάλογα με την ηλικία του μωρού, μεγάλη πετσέτα, στεγνά ανοιχτόχρωμα ρουχαλάκια για να αλλάξουμε το μωρό και να μην μείνει με το βρεγμένο μαγιό, πάνες και μωρομάντηλα, κρέμα για τα τσιμπήματα, άφθονο δροσερό νερό και ένα ελαφρύ γεύμα για μετά το μπάνιο όπως γάλα ή γιαούρτι φυλαγμένο σε ειδικό ψυγείο για να διατηρείται αναλλοίωτο.
Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι αν θα βρούμε σκιά, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ομπρέλα τόσο για την παραλία όσο και για το καρότσι του μωρού.
Για να αποφύγουμε τα ατυχήματα μέσα στη θάλασσα μπορούμε να βάλουμε στο μωρό πάνα-μαγιό. Υπάρχουν πάνες-μαγιό μίας χρήσης αλλά και πάνες-μαγιό που πλένονται και φοριούνται ξανά και ξανά.
Τι να προσέξουμε
Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι όσον αφορά την έκθεση του μωρού μας στον ήλιο και να μην χαλαρώνουμε μετά από τα πρώτα μπάνια. Η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάται από ένα παιδί κάτω των 6 ετών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη που απορροφάται από έναν ενήλικο.
Facebook Comments