Πουθενά στον κόσμο δεν δημιουργείται bad bank (κακή τράπεζα) για να ξεφορτωθούν οι μέτοχοι κεφαλαιακά ισχυρών τραπεζών τα «κόκκινα» δάνεια και να τα φορτώσουν στους φορολογουμένους.
Κάτι τέτοιο, απλά, θεωρείται σκάνδαλο.
 
Μόνο σε τράπεζες που δεν είναι κεφαλαιακά ισχυρές, δηλαδή καταρρέουν, και η εποπτική τους αρχή προσπαθεί να περιορίσει τις ζημιές δημιουργεί μια «κακή τράπεζα» στο πλαίσιο της εκκαθάρισης ώστε να περισωθεί ότι μπορεί από το ενεργητικό.
 
Σε κάθε άλλη περίπτωση, ειδικά σε αυτές που δεν συνοδεύεται από πλήρη κρατικοποίηση, το καθάρισμα του ισολογισμού από τα τοξικά δάνεια, θεωρείται απλά δώρο στους μετόχους (προφανώς τους ιδιώτες).
 
Το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» επανέφερε το οικονομικό επιτελείο, καθώς κάποιοι τραπεζικοί κύκλοι που προσπάθησαν να το περάσουν με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά έφαγαν πόρτα από Τράπεζα της Ελλάδος και Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού, σκέφτηκαν να «εκμεταλλευτούν» την «μεταρρυθμιστική ορμή» της νέας κυβέρνησης.
 
Για να το δούμε πιο αναλυτικά. Στις περιπτώσεις των επιχειρηματικών δανείων, πολύ απλά όταν μια επιχείρηση δεν πληρώνει τα δανειά της, είτε εφόσον δεν συνεργάζεται ή κρίνεται μη βιώσιμη κλείνει βάζει λουκέτο, είτε εφόσον συνεργάζεται προχωράει σε ρύθμιση ή σε αναχρηματοδότηση με τον μέτοχο να βάζει ζεστό χρήμα.

Για τα στεγαστικά, επίσης οι λύσεις είναι απλές και προβλέπονται. Καταρχάς κανείς δεν χρειάζεται να χάσει το σπίτι του (άλλωστε κανείς δεν το θέλει), απλά μπορεί να ρυθμίσει με επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, σχεδόν στο διηνεκές και σίγουρα μετά τον βιολογικό χρόνο ζωής των περισσοτέρων, με πληρωμή σχεδόν τίποτα για μεγάλο διάστημα ή πρακτικά τίποτα (περίοδο χάρητος) για επίσης σημαντικό διάστημα. Αν ο δανειολήπτης δεν επιλέξει κάποιες από αυτές τις λύσεις τότε σχεδόν έχει εγκαταλείψει και ο ίδιος να παλέψει για το σπίτι του και μια bad bank δεν θα του προσφέρει κάτι.

Στην Ιρλανδία
 
Η σύσταση μιας Bad Bank ή αλλιώς μιας ΝΑΜΑ (National Asset Management Agency) δεν είναι νέα ιδέα στην Ελλάδα. Στην Ιρλανδία είχε συσταθεί NAMA όπου οι ιρλανδικές τράπεζες τοποθέτησαν 72 δισεκ. στεγαστικά δάνεια πριν περίπου 4 χρόνια. Μια σημαντική ωστόσο διαφορά, αυτό έγινε όταν οι τράπεζες ήταν υπό πλήρη κατάρρευση, το κράτος δανείστηκε για να τις σώσει και τις κρατικοποίησε. Ήταν μια λύση δηλαδή που εφαρμόστηκε στην αρχή του προβλήματος. Αντίστοιχα στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί το 2012, αλλά τότε απερρίφθη.
 
Σήμερα, οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν τα προβληματά τους, αλλά μόλις πριν από 4 μήνες πέρασαν με επιτυχία τα ευρωπαικά τεστ αντοχής και κρίθηκαν κεφαλαιακά ισχυρές.
 
Αν επιλεγεί η λύση της Bad Bank τότε είτε επίκειται μια νέα πλήρης κρατικοποίηση που δεν λέγεται ή ετοιμάζεται ένα δωράκι στους ιδιώτες μετόχους…

 

Facebook Comments