Πολιτικές μείωσης του κόστους ενέργειας και νέα ενεργειακή στρατηγική, εξήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, από τη Βουλή, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το μνημόνιο.

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα βρίσκεται η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής», η οποία «συνθλίβεται πιεσμένη ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής».

Γι’ αυτό έχει σημασία η δημόσια διαχείριση των τραπεζών και η παρουσία του Δημοσίου σε ένα μη πελατειακό ρόλο στο χώρο της ενέργειας, επεσήμανε και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «πλήρης στήριξη και προάσπιση στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στο περιβάλλον».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός εξήγγειλε αναλυτικότερα:

  • την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με ενίσχυση κλαδικών πολιτικών, όπως ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και
  • τη διαμόρφωση νέας ενεργειακής πολιτικής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ,  τερματίζεται κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ενώ σταματά και η υποβάθμιση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα αναβαθμιστεί για να παίξει κεντρικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.

Υπογράμμισε ακόμη πως η ΔΕΗ χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση, πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα. «Η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει, όπως παραδέχεται και η ΡΑΕ, από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής ενέργειας», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο προανήγγειλε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΡΑΕ έτσι ώστε η κυβερνητική πολιτική να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο.

Ανακοίνωσε επιπλέον πως θα υπάρξει στήριξη των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πως θα δοθούν 300 κιλοβάτ ανά μήνα στα φτωχά νοικοκυριά.

Facebook Comments