Η έπαρση είναι βαθιά ριζωμένη στα ανθρώπινα όντα. Οι αρχαίοι Έλληνες, ο πιο προηγμένος πολιτισμός στην εποχή τους, πίστευαν ότι οι Δελφοί είναι το κέντρο του κόσμου. Αντίστοιχα ακόμα και πανέξυπνοι άνθρωποι όπως ο Σόιμπλε θεωρούν ότι οι ίδιοι και εν προκειμένω το Βερολίνο είναι το κέντρο της Ευρώπης στη σύγχρονη εποχή. Είναι εκπληκτικό πόσες ανοησίες, στο πέρασμα του χρόνου αποτέλεσαν ακλόνητες πεποιθήσεις.
 
Ειδικά στο υψηλότερο επίπεδο σοη ανοησία είναι διαχρονική. Το 2007, η βασική υπόθεση πάνω στην οποία είχε στηθεί η χορήγηση των subprime δανείων και η βιομηχανία των τιτλοποιήσεων, ήταν ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ δεν θα μειώνονταν και ότι ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν είχε σημειωθεί ταυτόχρονη πτώση στις τιμές των ακινήτων σε όλες τις πολιτείες. Να, όμως που συνέβη. Νομοτελειακά οπότε κάποια στιγμή θα αρχίσουν να τρίζουν και τα θεμέλια της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
 
Η έπαρση Σόιμπλε της Πέμπτης (άλλο αν υπάρχει έντονο παρασκήνιο με ευθύνη και της ελληνικής πλευράς) και ειδικά η γραπτή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών  με την οποία απορρίφθηκε καταρχήν το ελληνικό αίτημα παράτασης του μνημονίου, δείχνει ότι η ώρα αυτή πλησιάζει.
 
Υπάρχει βέβαια και η έπαρση υψηλού επιπέδου σε μικρότερη χώρα. Τσίπρας, Δραγασάκης, Βαρουφάκης κατηγορούν τους πάντες για κινδυνολογία. Την ίδια στιγμή το Κράτος με εντολή τους «σκουπίζει» τα αποθεματικά των φορέων, καθώς η Τρίτη μετά την καθαρή Δευτέρα του στεγνώματος των δημοσίων ταμείων πλησιάζει. Εφαρμόζοντας δηλαδή την ύστατη λύση για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, προχωράνε σε συμφωνίες ανταλλαγής χρέους (swap), εξαπλώνοντας το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας του κράτους  σε όλους τους φορείς, μόνο και μόνο γιατί έχουν την έπαρση να το κάνουν και να λένε ότι δεν τρέχει τίποτα.
 
Αν προσθέσουμε τις εξαγγελίες περί ρυθμίσεων χρεών, οι οποίες παραδοσιακά όταν δεν είναι έτοιμες να εφαρμοστούν παγώνουν την είσπραξη των φόρων στο μεταβατικό διάστημα, αλλά και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει στους πολίτες περί της νέας Σεισάχθειας παγώνοντας τις πληρωμές προς τις τράπεζες, τότε συμπληρώνεται το πάζλ των ελληνικών ακροβασιών .  
 
Θα πει κανείς ότι εδώ ξέρουμε όλοι τι περιήχε το μήνυμα της Φρανκφούρτης που τους μετέφερε ο Στουρνάρας και αυτοί επιτέθηκαν στους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.. Άντε καλή Σαρακοστή..

Facebook Comments