Είναι το ανέκδοτο των τελευταίων ημερών: Οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο, σε ρούχα και τηλεοράσεις δηλαδή, έχουν αυξηθεί τον Φεβρουάριο κατά 10%. Επιτέλους θα έλεγε κάποιος, ενδεχομένως καλοπροαίρετος ή αφελής, «άλλαξε η ψυχολογία και έπεσε χρήμα στην αγορά». Αμ δε.
 
Ακούστε τι έγινε όπως μαθαίνω από τις τράπεζες: Την προηγούμενη εβδομάδα που εντάθηκε το κύμα αναλήψεων (σηκώθηκαν 22 δις. σε 10 εβδομάδες), εν αναμονή της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, τα ποσά που σηκώθηκαν ήταν μεταξύ 2.000-4.000 ευρώ με κύριο χαρακτηριστικό τους ότι προέρχονταν από λογαριασμούς που είχαν χρόνια να κινηθούν. Είχαν δηλαδή γλιτώσει από την αναληψή τους τα συγκεκριμένα ποσά, κατά σειρά από τον φόβο του 2010, τις Κάννες του Γιώργου, τις εκλογές του 2012, τον ΕΕΤΗΔΕ του Βενιζέλου και τον ΕΝΦΙΑ του Στουρνάρα.
 
Με τα εν λόγω χρήματα στην τσέπη  ή κάτω από το στρώμα να τον τρώνε, ο Έλληνας, λένε οι ίδιες τραπεζικές πηγές, δύσκολα θα τα επιστρέψει τα εν λόγω ποσά στις τράπεζες, ακόμα και αν εξομαλυνθεί η κατάσταση. Με λίγα λόγια, τα ποσά αυτά χάθηκαν οριστικά και κατέληξαν ή θα καταλήξουν να γίνουν καταναλωτικές δαπάνες. Θα πει κάποιος, επίσης καλοπροαίρετος ή αφελής, επιτέλους αυτός είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη. Αυτό που δεν κατάφερε ο Ντράγκι και ο Τρισέ, δηλαδή να εκκινήσουν την πραγματική οικονομία με απανωτά πακέτα ενίσχυσης του ευρώ, το κατάφερε ο Αλέξης με ένα δεκαπενθήμερο διαπραγμάτευσης (;) και τρομοκράτησης (φυσικά από τους Ευρωπαίους) των πολιτών.
 
Μακάρι τα πράγματα να είναι τόσο απλά. Οι ενδείξεις είναι τελείως διαφορετικές. Πάνω που οι καταθέσεις είχαν ενισχυθεί ελαφρώς (σίγουρα είχαν σταθεροποιηθεί) παρά την άγρια φορολόγηση των πολιτών, οι τράπεζες έδιναν ξανά δάνεια και έλεγαν ότι θα δώσουν επιπλέον 10 δις. το 2015 και όλοι έλεγαν ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 3%, οι εκλογές από την μια λόγω της αδυναμίας της προηγούμενης κυβέρνησης να κλείσει την συμφωνία με την τρόικα και η «διαπραγμάτευση» της νέας κυβέρνησης άλλαξαν άρδην το κλίμα.
 
Πλέον σε επίπεδο κανονικής οικονομίας, δεν κινείται ούτε φύλλο και όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, με την τετράμηνη παράταση, πιθανότατα δεν θα κινείται ούτε μέχρι τα τέλη Ιουνίου, εν αναμονή της νέας συμφωνίας. Χάνεται δηλαδή ένα εξάμηνο και περίπου το μισό της προσδοκομενης ανάπτυξης και βέβαια των νέων θέσεων εργασίας…

Facebook Comments