Κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, συγχώνευση των ασφαλιστικών Ταμείων, προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και τα εργασιακά, σύμφωνα πάντα με το Reuters, η ελληνική πλευρά σημειώνει πως θέλει να ακολουθήσει μια σταδιακή εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που θα περιλαμβάνει ως στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε βάθος χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα φέρεται να υπόσχεται πως το εύρος και ο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο βασικό μισθό θα αποφασιστούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Προβλέπεται επίσης αναμόρφωση του μισθολογίου στο Δημόσιο, χωρίς όμως να καταργηθεί ο βασικός μισθός ή να αυξηθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος.

Παράλληλα, στη λίστα προβλέπεται μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα πάντα με το Reuters, η Αθήνα δεσμεύεται να σεβαστεί τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αντίθετα για περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν έχουν κηρυχθεί διαγωνισμοί θα υπάρξει νέα αξιολόγηση.

Ο κατάλογος φέρεται να προβλέπει επίσης προγράμματα για δωρεάν ηλεκτροδότηση φτωχών νοικοκυριών και δωρεάν σίτιση απόρων.

Αξιωματούχος της Κομισιον δήλωσε στο Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο και τη Wall Street Journal πως ο κατάλογος είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε από την Eurogroup της Παρασκευής.

Facebook Comments