Νέα δεδομένα για την αγορά…
Νέα δεδομένα για την αγορά...
** Τα asset managements μεγάλων ελληνικών τραπεζών θεωρούν ότι αμέσως μετά τις εκλογές οι ξένοι fund managers εμφανίστηκαν στην Αθήνα για δουλειές. «Δουλειές» που είχαν να κάνουν από τη διαχείριση χαρτοφυλακίου μέχρι την αναζήτηση ακινήτων – φιλέτων, προκειμένου να επενδύσουν, προεξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα συμβάλει καταλυτικά στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν άλλοι παράγοντες της αγοράς, ότι η Goldman Sachs έχει «διακριτική» παρουσία στην Αθήνα με συνεχή ραντεβού και επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και στελέχη μεγάλων εγχώριων εισηγμένων, παίρνοντας κλίμα εν όψει νέων τοποθετήσεων είτε στο Χρηματιστήριο και στα ομόλογα είτε αναλαμβάνοντας εργασίες συμβουλευτικού χαρακτήρα.
** Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ξένες τράπεζες (σσ. προερχόμενες από την Ελβετία…) περιμένουν να κάτσει η σκόνη από τις τράπεζες, δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να πάρουν θέση στην ελληνική αγορά.
** Οι ίδιες πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο των επαφών, αναφέρουν ότι η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, δεν έχει πάψει να αποτελεί χώρα με στρατηγικά πλεονεκτήματα, λόγω θέσης, πολύ κοντά στην αναδυόμενη Ευρώπη και τα Βαλκάνια και με σημαντικό ενεργειακό πλούτο. Αν οι ξένες τράπεζες και κυρίως οι γαλλικές έφυγαν, αυτό έχει να κάνει με τις θέσεις τους σε ομόλογα και με το κακό timing των μεγάλων επισφαλειών.
** Επειτα από ένα ή δύο χρόνια θα έχει ξεκαθαρίσει η «ήρα από το στάρι» στην ελληνική οικονομία. Ηδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επαφές υφιστάμενων υψηλών τραπεζικών στελεχών στην Ελλάδα με ξένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.
** Επίσης, οι τοποθετήσεις των ξένων αφορούν σε επιλεγμένες μετοχές και όχι όλες. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΟΛΠ αποτελούν τις βασικές τους τοποθετήσεις, σχολιάζουν Ελληνες διαχειριστές. Οι εντολές αυτές προέρχονταν κυρίως από ΗΠΑ, ενώ στο «παιχνίδι» έχουν αρχίσει να τοποθετούνται funds από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, που εδώ και τρία χρόνια είχαν μηδενική παρουσία ή στη χειρότερη περίπτωση… πωλούσαν. Πάντως, το μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων που διακινούνται στο ΧΑ προέρχονται από τις εγχώριες δυνάμεις, τους Ελληνες ιδιώτες επενδυτές κι αυτό που παρατηρείται είναι μετακύλιση κεφαλαίων από χαρτιά που κερδίζουν σε άλλα που ενδεχομένως αποτελούν ευκαιρία.
** Σε όρους αγοράς η ιδιωτικοποίηση γίνεται με «έκπτωση» από την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό, καθώς το τίμημα των 652 εκατ. ευρώ από την Emma Holdings αντιστοιχεί σε 6,19 ευρώ ανά μετοχή (ήτοι discount 17,3% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης στα 7,49 ευρώ), ενώ αν συνυπολογιστεί και το μέρισμα των 60 εκατ. ευρώ για το 2013, η τιμή διαμορφώθηκε στα 6,76 ευρώ (discount 9,74%), κοντά δηλαδή στη μέση τιμή για το 2013 (6,66 ευρώ).
Facebook Comments