Δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό χωρίς τις περικοπές συντάξεων
Χθες, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των περικοπών
Χθες, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των περικοπών
Στο υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ, που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, στηρίζουν την αισιοδοξία τους τα κυβερνητικά στελέχη ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων στις αρχές του 2019. Στον αντίποδα, τα ευρωπαϊκά στελέχη που τάσσονται υπέρ της απόλυτης εφαρμογής του προνομοθετημένου πακέτου μέτρων (που αφορά συντάξεις, αφορολόγητο, αλλά και ενδεχόμενα αντίμετρα) βάζουν «πάγο» στις προσδοκίες της κυβέρνησης και προτάσσουν, παράλληλα με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη των αγορών, την αναλογιστική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και τη διαγενεακή δικαιοσύνη.
Χθες, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των περικοπών, σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις. Η υπουργός υποστήριξε πως πρόκειται για ένα μέτρο αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω επιμονής του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν εξετάζει «μονομερείς ενέργειες» ή αιφνιδιασμούς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, δημοσιονομικά, η μη εφαρμογή του μέτρου για το 2019 δεν είναι απαγορευτική, καθώς το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 2018 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ. Ηδη για το πρώτο 5μηνο του 2018, το πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 437 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, το δημογραφικό, η γήρανση του πληθυσμού και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για δραστικό περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ δημιουργούν ισχυρά προσκόμματα στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη, η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ από 17,3% το 2016 μειώνεται στο 10,6% το 2070. Μάλιστα, ο συντελεστής βαρύτητας της τελευταίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν καθοριστικός στον δραστικό περιορισμό αυτής της δαπάνης. Αλλά και στην έκθεση για την επάρκεια των συντάξεων, η Ε.Ε. χαρακτηρίζει τα μέτρα που ελήφθησαν απολύτως αναγκαία για την επίτευξη των στόχων οικονομικής ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ΔΝΤ θέτει και θέμα διαγενεακής δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί οι νέοι συνταξιούχοι να είναι πάντα αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό, σε σχέση με τους παλαιούς.
Στη ζυγαριά, τόσο κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές όσο και για την τελική απόφαση της κυβέρνησης, τίθεται ακόμη ένα θέμα, που αφορά τις νομοθετημένες δεσμεύσεις για εφαρμογή των αντιμέτρων. Και αυτό, γιατί από την Ε.Ε. αφήνεται ανοικτό, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων το 2019, να μην εφαρμοστούν και τα αντίμετρα που αναμένεται να στηρίξουν, από τον επόμενο χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, όχι κατ’ ανάγκην συνταξιούχων.
Έντυπη
Facebook Comments