Φυτοφαγία: Ωφέλιμη ή ανεπαρκής διατροφή;
Φυτοφαγία: Ωφέλιμη ή ανεπαρκής διατροφή;
Φυτοφαγία: Ωφέλιμη ή ανεπαρκής διατροφή;
Διατροφικές ελλείψεις σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και Β12 μπορούν να εμφανίσουν κυρίως οι αυστηρά φυτοφάγοι (vegans) που δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά από εναλλακτικές πηγές τροφίμων.
Ωστόσο μία σωστά σχεδιασμένη φυτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων που την επιλέγουν. Από μία πρόφατη ανασκόπηση μελετών προκύπτει πως οι φυτοφάγοι καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, βιταμίνη D και Β12. Η επαρκής πρόσληψη τόσο των μακροθρεπτικών όσο και των μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και σε πληθυσμιακές ομάδες με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες όπως είναι οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες, τα παιδιά , οι έφηβοι αλλά και οι αθλητές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα εμπλουτισμένα τρόφιμα (δημητριακά ολικής άλεσης, χυμοί, γάλα σόγιας,μαργαρίνες) συμβάλλουν σημαντικά στην πρόσληψη πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων. Εάν η κάλυψη δεν είναι εφικτή αποκλειστικά μέσω της διατροφής , τότε η επιλογή κατάλληλου συμπληρώματος θα αποτρέψει τυχόν ανεπάρκειες. Η διατροφή των φυτοφάγων χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης και την αυξημένη κατανάλωση φρούτων,λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων και προϊόντων σόγιας. Η συγκεκριμένη διατροφή συνεπάγεται υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών,φυτοχημικών συστατικών, βιταμίνης C, καροτενοειδών και μαγνησίου.
Όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, η φυτοφαγική διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια. Επιπλέον, οι φυτοφάγοι εμφανίζουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου(παχέως εντέρου)σε σχέση με τους μη φυτοφάγους.
Facebook Comments