Κάτι σαν, από τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Μπέκετ, στις «Δύσκολες Μέρες» του Βαρουφάκη είναι το έργο που ζούμε αυτές τις μέρες. Επί της ουσίας, ούτε ένα 24ωρο από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές και ήδη η κυβέρνηση τρέχει να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου το ρευστό του Κράτους τελειώνει.
Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα του θέματος, την επόμενη Παρασκευή 6 Μαρτίου θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 1,4 δις. ευρώ και να αποπληρωθούν 310 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Το πρόβλημα με τα πρώτα είναι ότι τα μισά χρήματα προ τριμήνου τα είχαν βάλει ξένοι επενδυτές, οι οποίοι τώρα απέχουν από τις ελληνικές εκδόσεις. Άρα ψάχνουμε 700 εκ. ευρώ, τα οποία μαζί με τα 310 του ΔΝΤ, αθροίζουν πάνω από 1 δις. ευρώ με το καλημέρα.
Στις 13 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά το πρόβλημα γίνεται πιο επιτακτικό, πέραν από την ανανέωση 1,6 δις. εντόκων γραμματίων, πρέπει να βρεθούν και 350 εκ. ευρώ που οφείλονται στο ΔΝΤ.
Στις 16 Μαρτίου το ΔΝΤ έχει λαμβάνειν επιπλέον 580 εκ. ευρώ, ενώ στις 20 Μαρτίου, πέραν της ανανέωσης των εντόκων ύψους 1,6 δις., πρέπει να αποπληρωθούν επιπλέον 350 εκ. ευρώ ξανά προς το ΔΝΤ. Σε όλα αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 800 εκ. ευρώ τόκοι.
Τι υπάρχει στα δημόσια ταμεία για να πληρωθούν τα εν λόγω ποσά; Μαθαίνω ότι έχουν βρεθεί από φορείς και ταμεία, περί τα 2-2,5 δις. ευρώ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η πληρωμή των φόρων του Φεβρουαρίου για να καλυφθούν τουλάχιστον οι εγχώριες υποχρεώσεις (μισθοί, συντάξεις).
Το καθαρό χρηματοδοτικό κενό όπως μαθαίνω από τα παραπάνω ποσά είναι περίπου 4 δις. ευρώ.
Πως μπορούμε τώρα να τα βρούμε. Οι επιλογές είναι λίγες και σχεδόν όλες εξαρτώμενες από την τρόικα:
-Θα μπορούσαν να δοθούν τα 1,9 δισ. ευρώ κέρδη που δημιουργήθηκαν από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αρχές της ευρωζώνης όμως, έχουν εν πολλοίς αποκλείσει αυτή τη λύση λέγοντας ότι αυτά μπορούν να εκταμιευθούν μόνο στο τέλος της μεταβατικής περιόδου και μετά από αξιολόγηση.
–Η δεύτερη λύση και πιο προφανής είναι να αυξηθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πάνω από τα 15 δις. που επιτρέπεται μέχρι σήμερα και βέβαια ο Μάριο Ντράγκο και ο εποπτικός τους φορέας SSM να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την συμμετοχή τους σε αυτές.
Σημείωση, οι ελληνικές τράπεζες ακόμα και να εγκριθεί η συμμετοχή τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα του ELA που αυτή την στιγμή κατέχουν, αλλά πρέπει να επιστρέψει η ρευστότητα στην κανονική γραμμή της ΕΚΤ.
Για το τελευταίο ο Ντράγκι, έδωσε χτες την δική του διάσταση. Πρώτα είπε η ελληνική πλευρά θα δείξει δείγματα γραφής εφαρμογής του προγράμματος και μετά θα επιστρέψει η κανονική γραμμή ρευστότητας.
Με λίγα λόγια η νέα διαπραγμάτευση ξεκίνησε. Η Ελλάδα είναι για μια ακόμα φορά με το μαχαίρι στο λαιμό και θα πρέπει το ταχύτερο να τρέξει κάποια από τα θέματα της συμφωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση το πιστωτικό γεγονός παραμονεύει…
Facebook Comments