Μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσετε την σοκολάτα; Όντως είναι τόσο ικανή να σας χαλάσει την δίαιτα που ακολουθείτε; Η κατανάλωσή της θα ανεβάσει τις τιμές της  χοληστερίνης σας; Μπορεί η σοκολάτα υγείας να θεωρηθεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών; Για να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα ,θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις  ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας και αυτές δεν είναι λίγες:

1.Το βούτυρο κακάο, που αποτελεί την κύρια λιπαρή ύλη της σοκολάτας περιέχει 35% στεατικό οξύ, 27% παλμιτικό οξύ και 34% ελαϊκό οξύ.Το στεατικό οξύ αν και ανήκει στα κορεσμένα λιπαρά είναι το μοναδικό που ασκεί ουδέτερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Το  ελαϊκό οξύ ασκεί ουδέτερη ή ευεργετική δράση στη χοληστερόλη αίματος.Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα η κατανάλωση σοκολάτας δεν συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης, ειδικά όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

2. Σε διάφορες μελέτες γίνεται αναφορά στα φλαβονοειδή του κακάο και της σοκολάτας.Τα φλαβονοειδή,γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητητες, μπορούν να επιφέρουν μείωση στην οξείδωση της LDL, προστατεύοντας τα αγγεία από την αθηρωμάτωση.

3. Το κακάο και η σοκολάτα περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά,απαραίτητα στον οργανισμό όπως κάλιο, ασβέστιο,μαγνήσιο,φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.

4. Αναφορικά με την παχυσαρκία, η σοκολάτα δεν επιβαρύνει μεμονωμένα τα ποσοστά εμφάνισής της αν και χαρακτηρίζεται για την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν πως τα παχύσαρκα άτομα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη σοκολάτα ή την καταναλώνουν σε μεγάλη ποσότητα.

5. Κανένα τρόφιμο ή γλύκισμα δεν ευθύνεται αποκλειστικά για την προσθήκη βάρους ή τον επιπολασμό της παχυσαρκίας.Αντιθέτως η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος και οφείλεται στον συνδυασμό αυξημένης θερμιδικής πρόσληψης και περιορισμένης  φυσικής δραστηριότητας.

6. Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη,δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να συσχετίζουν σημαντικά την κατανάλωση σοκολάτας με την πρόκληση της τερηδόνας.Αξίζει να σημειωθεί πως το κακάο ασκεί ήπια τερηδογονική δράση συγκριτικά με άλλα αμυλούχα τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωϊνού.Eπιπλέον οι πολυφαινόλες που εμπεριέχονται στη σοκολάτα είναι ικανές να αναστείλουν τη δράση των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

 

Facebook Comments