Σε ένα ακόμα Eurogroup αυτό της 9ης Μαρτίου και μια ακόμα πολιτική διαπραγμάτευση κρίνεται η βραχυχρόνια οικονομική επιβίωση της χώρας. Η κυβέρνηση, αφού απέφυγε στο παρά ένα την επιβολή μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, καλείται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες άνω των 4 δις. ευρώ (περιορίζονται στα 2 δις. αν «βγει από την πέτρα αίμα» που λέει και ο Βαρουφάκης) δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς την διευκόλυνση των δανειστών. Χωρίς να μας επιτρέψουν για παράδειγμα να εκδόσουμε έντοκα γραμμάτια και οι ελληνικές τράπεζες να επιτραπεί να συμμετάσχουν σε αυτά.

Η «γκάφα» με την επιστροφή των 11 δις. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF – είχαμε λάβει ήδη έγκριση για να αντληθεί ρευστότητα 5-7 δις. μέσω repos – δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση να έχει αποδοθεί σε έναν αγώνα εξεύρεσης ρευστού, κάνοντας κάτι που προεκλογικά θεωρούσε ανήκουστο: βάζει όλες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα που διατηρούν σε εμπορικές τράπεζες, σε προίόντα του Δημοσίου βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Θα έλεγε κανείς όπως θα έλεγε ένας συριζαίος ή ΑΝΕΛ προεκλογικά ότι προσπαθεί να «υφαρπάρξει τα χρήματα των ταμείων», φυσικά δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις οικονομίες σε ειδικές περιπτώσεις. Απλά έχει πέσει πάνω σε «γαλαζοπράσινες» διοικήσεις των ταμείων οι οποίες φοβούνται ότι εάν συμφωνήσουν τότε είναι πιθανό να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος ή διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Πολύ απλά σε αυτές τις περιπτώσεις ο λόγος του υπουργού δεν μετρά.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να ανανεώσει τα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δις. ευρώ που λήγουν την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές λένε ότι ούτε αυτό είναι σίγουρο. Πολύ απλά γιατί πρέπει να βρεθούν από επενδυτικές πηγές 700-800 εκ. ευρώ, όση και η συμμετοχή των ξένων στην αντίστοιχη δημοπρασία του Δεκεμβρίου (από τον Δεκέμβριο απέχουν από τις ελληνικές εκδόσεις οι ξένοι).

Ακόμα και αν βγάλουμε την εβδομάδα, οι ανάγκες της επόμενης είναι ακόμα μεγαλύτερες. Ωστόσο θα έχει προηγηθεί το Eurogroup της Δευτέρας, εκεί που όλοι περιμένουν τον Βαρουφάκη για να τους πει πως «τρέχει» την υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος τους έστειλε, ώστε στην συνέχεια να συζητήσουν άλλα θέματα όπως το χρηματοδοτικό.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει με λίγα λόγια μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα για να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός και να ξεκινήσει την πραγματική δουλειά, αλλιώς θα πάει απλώς στις Βρυξέλες για  να τους πει πως πέρασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα…

Facebook Comments