5 σκέψεις για το κρίσιμο ελληνικό τετράμηνο
5 σκέψεις για το κρίσιμο ελληνικό τετράμηνο
5 σκέψεις για το κρίσιμο ελληνικό τετράμηνο
2. Η κυβέρνηση διαπράττει σοβαρό σφάλμα με την επιμονή της για λόγους επικοινωνιακούς να προσπαθεί να εμφανίσει ότι η Συμφωνία της 20/02/15 είναι σε ευθεία αντιστοίχιση με την προεκλογική ρητορική της κατάργησης των Μνημονίων, του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Η συνέχιση της ρητορικής του λαϊκισμού, πέραν των εσωκομματικών δυσκολιών στο κυβερνητικό πλέον κόμμα, θα δυσκολέψει, αν δεν ακυρώσει, τη ρεαλιστική στροφή σε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν χρόνια και τη διασφάλιση σταθερής ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
3. Στη νέα «Λίστα Βαρουφάκη» περιλαμβάνονται θετικές αναφορές για την βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της διαφθοράς, πλευρές του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης καθώς και πολλά αμφιλεγόμενα στοιχεία, ως προς τη στόχευση και την αποτελεσματικότητά τους, που αφορούν στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και κυρίως της πολιτικές προώθησης της Ανάπτυξης.
4. Η κυβέρνηση οφείλει πρωτίστως να αναλάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να προβεί σε συμφωνίες που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της οικονομίας και θα διασφαλίσουν τη στοιχειώδη ρευστότητα.
Απολύτως αναγκαία για τη χώρα και τη διασφάλιση ευρύτερων λαϊκών συναινέσεων αποτελεί η υλοποίηση ενός προγράμματος αναζωογόνησης της πραγματικής οικονομίας, που θα συνδέσει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που μέσα από την αύξηση εσόδων με δίκαιη επιβάρυνση και την άρδην αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των δημοσίων δαπανών, διασφαλίζοντας τον έλεγχο της σκοπιμότητας, του μεγέθους και της αποτελεσματικότητας τους θα εξορθολογήσει τις υποχρεώσεις της χώρας και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές χωρίς να διαλύεται η κοινωνία.
Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη Συμφωνία καθώς και να διασφαλίσει εκείνες τις δομές εθνικής συνεννόησης, που θα μπορούν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της προσπάθειας της χώρας να βαδίσει με σταθερότητα και ρεαλισμό στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.
5. Στον Ευρωπαϊκό χώρο, παρά τις δυσκολίες προσέγγισης και κατανόησης, που η κυβερνητική συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκαλεί, είναι απολύτως αναγκαίος ο συγχρονισμός με τις ευρωπαϊκές προοδευτικές εξελίξεις και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και προώθησης κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών με τις υπόλοιπες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως με τους σοσιαλδημοκράτες, είτε συμμετέχουν στις κυβερνήσεις είτε μάχονται στην αντιπολίτευση. Ο κοινός αγώνας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και των πολιτικών του εκπροσώπων αποτελεί το εκ των ων ουκ άνευ πλαίσιο για μια νικηφόρα προοπτική τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.
Facebook Comments