Σόγια και Λυκοπένιο : Aσπίδα κατά του καρκίνου του προστάτη
Η πιθανότητα εμφάνισης και ανάπτυξης του καρκίνου, αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.
Η πιθανότητα εμφάνισης και ανάπτυξης του καρκίνου, αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.
Αντιθέτως, ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνοντας σόγια μπορεί να βελτιωθεί η πρόγνωση διαγνωσμένων ανδρών με καρκίνο στον προαστάτη.Σύμφωνα με κάποιες μελέτες η προσθήκη περίπου 60 γραμμαρίων σόγιας στη διατροφή των πασχόντων έχει επιφέρει καλύτερα επίπεδα του PSA (Προστατικού Αντιγόνου). Η επίδραση της σόγιας φάνηκε στη συγκεκριμένη μελέτη σε άνδρες που θα υποβάλλονταν σε προγραμματισμένη προστατεκτομή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνδρες που στη διατροφή τους κατανάλωναν ψωμί από σογιάλευρο ή δημητριακά εμπλουτισμένα με σόγια και λιναρόσπορο πέτυχαν αισθητή μείωση στα επίπεδα του PSA σε σχέση με τους άνδρες που κατανάλωναν σιτηρά χωρίς τη σόγια. Παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα προκύπτουν και από την κατανάλωση ροφημάτων σόγιας.
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της σόγιας οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα)οι οποίες δρουν έναντι του καρκίνου του προστάτη καθώς και του καρκίνου του μαστού.Πιο ειδικά, τα φυτοοιστρογόνα ανταγωνίζονται τα ανδρογόνα επιδρώντας στους υποδοχείς τους και παράλληλα μπορούν να καταστείλουν την αγγειογένεση καρκινικών κυττάρων. Καταναλώνοντας, λοιπόν,γάλα σόγιας ή περίπου 60-90 γραμμάρια σόγιας , τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα μειώνεται η πιθανότητα καρκινογένεσης.
Εκτός από την σόγια και τα προϊόντα της, ευεργετική δράση, μέσω αντιοξείδωσης, ασκεί και το λυκοπένιο.Πρόκειται για την φυσική χρωστική που χαρίζει έντονο χρώμα σε φρούτα και λαχανικά , η οποία ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει πως τα άτομα με υψηλές συηκεντρώσεις λυκοπενίου στο αίμα εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η προστατευτική δράση του λυκοπενίου μεγιστοποιείται όταν η ντομάτα μαγειρευτεί διότι έτσι μεγιστοποιείται η απορροφησιμότητα του από τον οργανισμό.
Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση πως στις διάφορες μελέτες, η πρόσληψη λυκοπενίου προερχόταν από τρόφιμα και όχι από διατροφικά συμπληρώματα. Αν και κλινικές μελέτες με μεγαλύτερη αξιοπιστία και λιγότερα σφάλματα , δεν έχουν πραγματοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό εντούτοις τα δεδομένα που έχουμε είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο εκτός της ντομάτας είναι το ροζ γκρεϊπφρουτ, η παπάγια, οι κόκκινες πιπεριές, το μωβ λάχανο, τα καρότα, το μάνγκο και τα σπαράγγια.
Facebook Comments