Πτωτικά κινήθηκαν ο τζίρος και τα EBITDA των ελληνικών επιχειρήσεων το 2014, αν και το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο, όπως προκύπτει από την εξέταση δείγματος 630 εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς των δύο τελευταίων χρήσεων από την ICAP.

Από τις εταιρείες αυτές οι 164 είναι βιομηχανικές, οι 188 εμπορικές, οι 231 εταιρείες παροχής υπηρεσιών και οι λοιπές προέρχονται από τον τουριστικό και κατασκευαστικό κλάδο.

Από τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσεως όλων των επιχειρήσεων του δείγματος, προκύπτει και πάλι μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών το 2014/13, κατά 3,04%, φαινόμενο που συνδέεται με την ασθενή οικονομική δραστηριότητα και τις συνθήκες συνεχούς υποχώρησης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά τα τελευταία 6 χρόνια.

Παράλληλα, η αδυναμία σημαντικής περικοπής του κόστους οδήγησε σε πτώση των αντίστοιχων μικτών κερδών με αρκετά εντονότερο ρυθμό (-6,5%), στοιχείο ενδεικτικό ότι χρειάζονται ακόμη εντονότερες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η μείωση των μικτών κερδών ήταν καθοριστική και οδήγησε σε υποχώρηση του λειτουργικού αποτελέσματος κατά 16,6%.

Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εταιρειών ήταν κερδοφόρο και στις δύο χρήσεις, τα δε κέρδη προ φόρου εμφανίζουν αύξηση 4,4% το τελευταίο έτος, γεγονός όμως που σε μεγάλο βαθμό προήλθε από τη δραστική αύξηση των μη λειτουργικών εσόδων. Σε επίπεδο κερδών EBITDA  ωστόσο, υπήρξε μείωση κατά 12,8% το 2014 σε σχέση με το 2013.

Όσον αφορά στα στοιχεία Ενεργητικού και Παθητικού των 630 επιχειρήσεων, το σύνολο ενεργητικού τους αυξήθηκε κατά 2,8% το 2014, γεγονός που προήλθε κατά κύριο λόγο από τη βελτίωση των διαθεσίμων, ενώ τα λοιπά στοιχεία του κυκλοφορούντος ενεργητικού υποχώρησαν, ενώ η αξία των παγίων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή.

Από την άλλη πλευρά, τα ίδια κεφάλαια διευρύνθηκαν το 2014 κατά 3,2%. Περαιτέρω, σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης, βάσει των διαθέσιμων ισολογισμών σημειώνεται κάποια διαφοροποίηση, με καταγραφή σημαντικής υποχώρησης (-14,4%) στις βραχυπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στο επίπεδο των μεσο-μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων, κατά 22,9%.

Facebook Comments