H  ψυχική και πνευματική υγεία φαίνεται  πως  εξαρτάται όχι μόνο από την γονιδιακή έκφραση και το κοινωνικό υπόβαθρο αλλά και από τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες.

Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η δυσλεξία, ο αυτισμός, το άγχος, η κατάθλιψη, οι διπολικές διαταραχές και τέλος  η αντικοινωνική και επιθετική συμπεριφορά  ενδέχεται να κρύβουν διατροφικές ελλείψεις.

Ο ψυχίατρος και επικεφαλής ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στην Αμερική, Dr.Joseph Hibbeln και οι συνεργάτες του μελέτησαν  την ενδεχόμενη αιτιογενή σχέση μεταξύ διατροφής και επιθετικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι βιοχημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου.

O Dr.Joseph Hibbeln θεωρεί πως τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα μπορεί να μεταβάλλουν την αρχιτεκτονική δομή και λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, αρκετοί ερευνητές κατηγορούν τα τρανς λιπαρά οξέα (ή  μερικώς υδρογωνομένα φυτικά έλαια)που περιέχονται άφθονα στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Aς δούμε λοιπόν συνοπτικά πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το φυλλικό οξύ και άλλα ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, εμπλέκονται στην εγκεφαλική και νευρική λειτουργία. Η επικοινωνία των νευρικών κυττάρων εξαρτάται από τους νευροδιαβιβαστές :  την σεροτονίνη και την ντοπαμίνη. H ανεπαρκής πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της σεροτονίνης. Επιπλέον οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στον μεταβολισμό των απαραίτητων λιπαρών οξέων και έτσι θεωρούνται εξίσου σημαντικά στοιχεία για την πρόληψη ψυχικών νοσημάτων.

Για την προστασία ή ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αμινοξέα,βιταμίνες (κυρίως Β1, Β6, Β12),ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ και σελήνιο. Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται οι κύριες διαιτητικές πηγές των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών:

Τρόφιμα πλούσια σε αμινοξέα, Β6, Β12:

Κόκκινο κρέας, συκώτι ,μανιτάρια, άπαχο γάλα, ηλιόσποροι, όσπρια, ψάρια , στήθος κοτόπουλου

Φυλλικό οξύ:

Μαγιά, σπανάκι, σπαράγγια, φυλλώδη λαχανικά, μοσχαρίσιο συκώτι

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:

Σαρδέλα, σολομός, τόνος, σκουμπρί, άγρια χόρτα, λιναρόσπορος

Ψευδάργυρο:

Στρείδια, φύτρο σιταριού, πουλερικά, μοσχαρίσιο κρέας, συκώτι, δημητριακά ολικής αλέσεως

Σελήνιο:

Δημητριακά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Facebook Comments