Ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος ύψους $60,6 δισ. για τη Κίνα
Ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος ύψους $60,6 δισ. για τη Κίνα
Ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος ύψους $60,6 δισ. για τη Κίνα
Ο λόγος δεν είναι άλλος από μια σημαντική μείωση των εισαγωγών της εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας της, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές της σημειώνουν θεαματική άνοδο.
Η επιβράδυνση δεν εμπόδισε, άλλωστε, το Πεκίνο να ετοιμάσει το διεθνές σύστημα πληρωμών της χώρας που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες και να ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου της κινεζικής ηγεσίας: μια ενισχυμένη διεθνή χρήση του κινεζικού νομίσματος.
Το ιλιγγιώδες εμπορικό πλεόνασμα του Φεβρουαρίου οφείλεται σε μια ετήσια αύξηση κατά 48,3% που σημείωσαν οι εξαγωγές της Κίνας φθάνοντας στα 169,2 δισ. δολάρια, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές της υποχώρησαν κατά 20% στα 108,6 δισ. δολάρια.
Ερμηνεύοντας τις εντυπωσιακές εξαγωγές, αξιωματούχοι των τελωνειακών αρχών τις απέδωσαν στην εντατικοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για την προώθηση των παραγγελιών ενόψει του κινεζικού νέου έτους, που φέτος έπεσε στα μέσα Φεβρουαρίου. Σημειωτέον ότι το εμπορικό πλεόνασμα την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους ήταν μόλις 8,9 δισ. δολάρια αλλά πέρυσι το νέο έτος έπεφτε στις 31 Ιανουαρίου και μετά από ένα τριήμερο εθνικής εορτής γι’ αυτό και οι παραγγελίες ήταν σαφώς χαμηλότερες σε σύγκριση με φέτος.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας εξακολουθεί, πάντως, να επιβραδύνεται περαιτέρω μετά το 7,4% στο οποίο έφθασε το περασμένο έτος, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης που έχει εμφανίσει το κινεζικό ΑΕΠ το τελευταίο σχεδόν 1/4 του αιώνα. Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, άλλωστε,δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 7% όπως παραδέχθηκε προ ημερών ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κεκιάνγκ, όταν έθεσε πολύ πιο χαμηλούς στόχους για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά το διεθνές σύστημα πληρωμών της Κίνας (CIPS), ανώτερα τραπεζικά στελέχη ανέφεραν χθες πως έχουν ήδη επιλεγεί οι 20 τράπεζες που θα προχωρήσουν σε δοκιμαστική εφαρμογή του. Οι 13 εξ αυτών είναι κινεζικές τράπεζες και οι υπόλοιπες επτά είναι θυγατρικές ξένων τραπεζών.
Επισήμως το σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αναλόγως με τα αποτελέσματα των δοκιμών και το πόσο καλή αποδειχτεί η προετοιμασία. Πρόκειται να διευκολύνει επιχειρήσεις εκτός Κίνας να ολοκληρώνουν άμεσα την εκκαθάριση συναλλαγών σε γουάν με τις κινεζικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται. Η άμεση διευκόλυνση θα συνίσταται στο ότι θα περιορίσει τον αριθμό των φάσεων μέσα από τις οποίες πρέπει να περάσει η διαδικασία της πληρωμής.
Σημειωτέον ότι τον Ιανουάριο η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας άρχισε να δέχεται γουάν για την εκκαθάριση διεθνών συναλλαγών μετά από απόφαση που ελήφθη στις 25 Δεκεμβρίου αλλά και δεδομένου ότι η Σερβία αυξάνει διαρκώς τις εμπορικές της συναλλαγές με την Κίνα.
Facebook Comments