Με την ΠΝΠ από 28/6/2015 έως και 6/7/15 κηρύσσεται τραπεζική αργία, ενώ με απόφαση Υπουργού Οικονομικών μπορεί να παραταθεί.

Στη διάρκεια αυτή οι τράπεζες θα είναι κλειστές. Η τραπεζική αργία καταλαμβάνει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα (συμπεριλαμβάνονται και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών τραπεζών).

Με την υπάρχουσα νομοθεσία οι πληρωμές τόσο για τις τρέχουσες υποχρεώσεις προς ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία, όσο και για τις ρυθμίσεις, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι και τις 30/6/2015, αλλιώς χάνεται η ρύθμιση. Θεωρούμε από πληροφορίες που έχουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία θα τροποποιήσουν αυτές τις ημερομηνίες (θα δώσουν παράταση).

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε υποχρέωση έχει ο φορολογούμενος είτε προς το Δημόσιο είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία μεταφέρεται την πρώτη ημέρα που θα είναι ανοιχτές οι τράπεζες.

Δηλαδή η πληρωμή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ως τις 7/7/15 (αν παραμείνει αυτή η ημερομηνία).

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η παράταση θα πρέπει να είναι πέραν της επομένης για αρκετές μέρες από την άποψη ότι θα επικρατήσει πανικός μετά από οχτώ μέρες κλειστών τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας μεταφορές χρημάτων μέσω ίντερνετ (webbanking) ή μέσω τηλεφώνου (phonebanking) θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα (χωρίς περιορισμό).

Και οι πάγιες εντολές θα εκτελούνται κανονικά (ΔΕΚΟ, Ενοίκια, Δάνεια) εφόσον αφορούν λογαριασμούς προς το εσωτερικό της χώρας.

Οι τραπεζικές συναλλαγές από τα ΑΤΜ περιορίζονται στο όριο των 60€ ανά κάρτα.

Σε κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το ημερήσιο όριο είναι 60€.

Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60€ για κάθε κάρτα δικαιούχου.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ένας λογαριασμός έχει έναν δικαιούχο αλλά περισσότερες κάρτες αναλήψεων, το ημερήσιο όριο 60€ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες.

Σε περίπτωση που πρέπει να πραγματοποιήσω έμβασμα στο εξωτερικό για διάφορους λόγους θα υπάρχει αρμόδια επιτροπή έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το οποίο θα εγκρίνει το έμβασμα για συγκεκριμένες συναλλαγές. 

Facebook Comments