Στο 0,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στο 0,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στο 0,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,2% τον Ιούνιο από το 0,3% τον Μάιο, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ και παρά τη διοχέτευση 60 δισ. ευρώ ανά μήνα στο διατραπεζικό σύστημα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.
Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων 193 δισ. ευρώ που είναι το σημαντικότερο τμήμα του προγράμματος της. Στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι να ενισχυθεί ο δανεισμός στην πραγματική οικονομία, αυξάνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω αγορών τίτλων, επί το πλείστον κρατικών ομολόγων, από τη δευτερογενή αγορά της τάξεως των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ξεκίνησε αρχές Μαρτίου για να ολοκληρωθεί, θεωρητικά, τον Σεπτέμβριο του 2016. Αναμένεται, ωστόσο, να παραταθεί για να ενισχυθούν οι τιμές κοντά στο 2% όπως προτάσσει το καταστατικό της ΕΚΤ. Πτωτικά κινήθηκε, επίσης, ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών μη συμπεριλαμβανομένων των ευμετάβλητων κατηγοριών που είναι τα τρόφιμα και η ενέργεια. Διαμορφώθηκε, ειδικότερα, στο 0,8% τον Ιούνιο από το 0,9% τον Μάιο.
Τα στοιχεία του Ιουνίου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη επισκίασαν το κλίμα ανακούφισης που είχε επικρατήσει έπειτα από την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων επί τέσσερις συναπτούς μήνες μέχρι τον Μάιο. Aξίζει να θυμίσουμε ότι οι τιμές υποχώρησαν στο ιστορικό χαμηλό του -0,6% τον Ιανουάριο. Η σταθερή υποχώρηση των τιμών οδηγεί σε αποπληθωρισμό. Προκαλείται από ένα υποτονικό οικονομικό περιβάλλον εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και της συνακόλουθης άρνησης των επιχειρήσεων να αυξήσουν τις επενδύσεις και το προσωπικό τους. Είναι ένας φαύλος κύκλος που παγίδευσε την Ιαπωνία σε μια 15ετή, περίπου, στασιμότητα. Μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου παρουσιάστηκε ενίσχυση των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Σήμερα επικρατεί η πεποίθηση πως τα πλήγματα από την κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι παρελθόν, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ να διαβλέπει ισχυρή ανάπτυξη στα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου. Παρόλα αυτά, η ανεργία παραμένει σταθερή στο 11,1%, αντανακλώντας τη βαθιά κρίση των προηγούμενων ετών.
Οι εκτιμήσεις για ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένουν σταθερές, αλλά αιωρείται ακόμη μια αβεβαιότητα. Σε χθεσινή έκθεσή της, η Credit Suisse τονίζει ότι το περιβάλλον πληθωρισμού είναι «ανομοιογενές». Από τη μια πλευρά, ο πληθωρισμός στη Γερμανία εξασθένησε αισθητά, συγκεκριμένα στο 0,7% τον Ιούνιο από το 0,1% τον Μάιο και αντί εκτιμήσεων για 0,4%, αντικατοπτρίζοντας εξασθένηση της ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός στην Ισπανία ενισχύθηκε, αντίστοιχα, στο 0% από το -0,3% και στην Ιταλία παρέμεινε σταθερός στο 0,2%. Στη Γαλλία, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία, ο πληθωρισμός έφθασε το 0,4%. Μεγάλες διαφορές εντοπίζονται, τέλος, και στην ανεργία μεταξύ των κρατών-μελών, με το ανάλογο ποσοστό στη Γερμανία περιορίζεται στο 4,7% όταν στην Ελλάδα κορυφώνεται στο 25,6%.
Η ελληνική κρίση δεν επηρεάζει τη Ρωσία
Είναι περιορισμένη η επίδραση της ελληνικής κρίσης στη Ρωσία, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας, Σεργκέι Στόρτσακ. Ούτως ή άλλως, τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας πηγάζουν από τις κυρώσεις της Δύσης λόγω της ουκρανικής κρίσης. Οι κυρώσεις αυτές ισχύουν από τον Μάρτιο του 2014, με το τρέχον οικονομικό έτος να προμηνύεται αρκετά δυσμενές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5% μέχρι τα τέλη του 2015. Τον Μάιο, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 5,5% και οι επενδύσεις διολίσθησαν κατά 7,6%. Πηγή αισιοδοξίας για την οικονομία είναι η σχετική ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, ενώ η ισοτιμία του ρουβλίου εκτιμάται πως θα σταθεροποιηθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο. Αναλυτικότερα, η τιμή του αργού κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα των 60 δολαρίων το βαρέλι από τα μέσα Απριλίου.
Facebook Comments