Η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό το 2014, καθώς η μετριοπαθής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και η ενίσχυση της ινδικής οικονομίας βοήθησαν να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το συνδυασμένο ΑΕΠ της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G20) επεκτάθηκε κατά 3,4% το περασμένο έτος, ελαφρώς ενισχυμένο από 3,2% το 2013. Η G20 αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Η ενίσχυση βοηθήθηκε από την επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη, με την οικονομική παραγωγή να ενισχύεται 0,9% έπειτα από συρρίκνωση 0,5% το 2013. Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ σημείωσε μικρή μεταβολή, ενώ στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης επιβράδυνε στο 7,4% από 7,7%.

Η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν ισχυρή ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η Ιαπωνία επιβράδυνε σημαντικά.

Ήταν άλλο ένα απογοητευτικό έτος για την παγκόσμια οικονομία, η οποία αγωνίζεται να ανακάμψει από τον αντίκτυπο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και την ύφεση που ακολούθησε.

Αυτό το έτος δεν αναμένεται να είναι πολύ καλύτερο, με την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία να αγωνίζονται να ενισχύσουν την αδύναμη ανάκαμψη που γνωρίζουν, την Κίνα να δείχνει σημάδια περαιτέρω επιβράδυνσης και τη Ρωσία με τη Βραζιλία να παραπαίουν.

Τον Ιανουάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε το outlook για περισσότερες από 12 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη αυτό το έτος και το επόμενο απ’ ό,τι εκτιμούσε προηγουμένως. Περιμένει τώρα η παγκόσμια οικονομία να επεκταθεί 3,5% αυτό το έτος και 3,7% το 2016.

Η πιο αδύναμη από το αναμενόμενο ανάπτυξη αντανακλάται και στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί χαμηλότερα τις τιμές του πληθωρισμού. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αντιδράσει με ένα νέο κύμα μέτρων τόνωσης.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων το Φεβρουάριο, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενο μείωση.

Αυτό ακολούθησε την ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη Ιανουαρίου, το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα. Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας έχει μειώσει τα βασικά της επιτόκια δύο φορές το 2015 και έχουν υπάρξει ανάλογες κινήσεις χαλάρωσης από μικρότερες κεντρικές τράπεζες σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης έγινε η τελευταία κεντρική τράπεζα που χαλάρωσε την πολιτική της, μειώνοντας σήμερα το βασικό της επιτόκιο στο 1,75% από 2,0%, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές και traders.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη ήταν αμετάβλητη το τελευταίο τρίμηνο του 2014, με την παραγωγή της G-20 να ενισχύεται 0,9% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Facebook Comments