Πιο αναλυτικά, μιλώντας το Σάββατο στο ετήσιο φόρουμ του ιταλικού think tank «Αμπροζέτι» στη λίμνη Κόμο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Θα μού άρεσε να ζω στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Στην Ευρώπη έχουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ας φαντασθούμε λοιπόν μια μορφή εναλλακτικής ποσοτικής χαλάρωσης, στην οποία η ΕΤΕπ ζητά από τις κυβερνήσεις να ηγηθεί ενός προγράμματος για την ανάκαμψη των επενδύσεων, το οποίο θα μου άρεσε να μπορέσω να ονομάσω ʻπρόγραμμα Μέρκελʼ. Ας φαντασθούμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% από μετοχές που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δρα στις δευτερογενείς αγορές και θα είναι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα της ΕΤΕπ».

Σύμφωνα με τον κ.Βαρουφάκη «με τον τρόπο αυτό θα λύνονταν τα λειτουργικά προβλήματα της ΕΚΤ διότι ξαφνικά θα αγόραζε μόνον ένα χαρτί με τριπλό Α, χωρίς να πρέπει να νοιάζεται για τα ομόλογα των διαφόρων χωρών και την ίδια στιγμή θα απέφευγε προβλήματα που η ποσοτική χαλάρωση αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις, και τα οποία θα αντιμετωπίσει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, με υπερτιμημένους στρατηγικούς τομείς επενδύσεων».

«Να συζητήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης»

Με ευθεία αναφορά στην κατάσταση της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «εφαρμόσθηκε ένα τοξικό πρόγραμμα» ενώ, όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RΑΙ, πρόσθεσε: «Τώρα μπορούν να μας πουν ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από την Ευρώπη, είναι όμως αυτό το ευρωπαϊκό ιδεώδες; Εμείς θέλουμε κάτι το πολύ απλό: να συζητήσουμε με τους εταίρους μας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Είμαστε πολύ μικροί και πολύ άπειροι ως κυβέρνηση, και με υπερβολικά μεγάλα χρέη ως κράτος, για να επιβάλουμε την βούλησή μας. Αυτό που ζητάμε, όμως, και θεωρούμε ότι ακόμη διαθέτουμε την αναγκαία κυριαρχία για να έχουμε δικαίωμα να το ζητήσουμε, είναι μια συζήτηση επί του όλου αυτού θέματος».

Ο υπουργός οικονομικών, ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι «κάποιοι λένε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ συζητήσεις σχετικά με το swap, διότι δεν είναι γραμμένο στο καταστατικό της». «Λυπάμαι, κυρίες και κύριοι, αλλά το καταστατικό αυτό έχει γραφτεί από την Bundesbank», είπε, τέλος, στο ακροατήριο του Φόρουμ ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Facebook Comments