Τρόφιμα & Κορεσμός: Πώς συνδέονται;
Τρόφιμα & Κορεσμός: Πώς συνδέονται;
Τρόφιμα & Κορεσμός: Πώς συνδέονται;
Οι υποδοχείς είναι ικανοί να ανιχνεύσουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και το είδος και τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Συγκεκριμένα, μετά την είσοδο της τροφής στο λεπτό έντερο, εκκρίνεται η χολοκυστοκινίνη, μία ορμόνη-κλειδί που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα ρυθμίζοντας το αίσθημα της πείνας. Τα σήματα του κορεσμού επηρεάζουν την ώρα του επόμενου γεύματος και μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μέγεθος του επόμενου γεύματος.
Mελέτες στο παρελθόν εξέτασαν τις επιδράσεις διαφόρων τροφίμων στο αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη, ποικίλουν ως προς τη δύναμη του κορεσμού.
Συγκεκριμένα , έρευνα που διεξήχθη το 1999 (1), μελέτησε τη δύναμη του κορεσμού τριών διαφορετικών γευμάτων : Το πρώτο γεύμα ήταν πρωτεϊνικό (71.5% ), το δεύτερο περιείχε υδατάνθρακες (99%)και το τρίτο περιείχε ισόποσο μείγμα πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Κατά την διάρκεια του ad libitum γεύματος, η θερμιδική πρόσληψη προερχόμενη από τους υδατάνθρακες ήταν αυξημένη κατά 31% συγκριτικά με το πρωτεϊνικό γεύμα και κατά 20% συγκριτικά με το ισόποσο γεύμα. Επιπλέον παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένο το αίσθημα της πείνας και του ενθουσιασμού πριν την κατανάλωση υδατανθράκων και λιγότερο πριν την λήψη πρωτεϊνών. Τα στοιχεία δείχνουν πως o όγκος που καταλαμβάνει ένα τρόφιμο, η ποσότητα της πρωτεΐνης καθώς και των φυτικών ινών που περιέχεται σε αυτό , είναι ικανά ν’ αυξήσουν το αίσθημα του κορεσμού .
Φαίνεται, λοιπόν, πως οι πρωτεΐνες έχουν την υψηλότερη δύναμη κορεσμού, οι υδατάνθρακες έχουν μέτρια επίδραση στον κορεσμό , ενώ το λίπος έχει τη χαμηλότερη δύναμη κορεσμού (2). Επιπλέον, το βάρος ή ο όγκος των τροφίμων συμβάλλουν στο αίσθημα της πληρότητας , ανεξαρτήτως της περιεκτικότητάς τους στα μακροθρεπτικά συστατικά.
Μια πρωτοποριακή έρευνα μελέτησε 38 είδη τροφίμων ως προς την ιδιότητά τους να ικανοποιούν το αίσθημα του κορεσμού. Από την μελέτη, φάνηκε πως το ψωμί ολικής αλέσεως καθώς και το πολύσπορο, το τυρί, τα αυγά, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα ποπ κορν, τα ανεπεξέργαστα δημητριακά (τύπου αll bran), τα ψημένα φασόλια, τα φρούτα (σταφύλια, μήλα, πορτοκάλια), το βοδινό κρέας, και τέλος το ψάρι -τύπου μουρούνα- συγκαταλέγονται στα τρόφιμα με υψηλό σκορ ικανοποίησης . Τα συγκεκριμένα τρόφιμα θεωρούνται και τα πιο «χορταστικά», λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη.
Ποιά τρόφιμα έχουν το χαμηλότερο σκορ κορεσμού και συνεπώς μπορούν εύκολα να υπερκαταναλωθούν; Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος , ζάχαρη και/ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως τα πατατάκια, τα γλυκά ,οι σοκολάτες και το λευκό ψωμί.
Facebook Comments