Αν και η εξέταση της ελληνικής οικονομίας και σήμερα, τα πρώτα ευρήματα των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, στη μυστική σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, έδειξαν υστέρηση τουλάχιστον 2 δισ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.

Τα στοιχεία αυτά ήταν όμως γνωστά έτσι κι αλλιώς στους ιθύνοντες, αλλά κανείς δε μιλούσε σχετικά πριν και μετά τις εκλογές, τουλάχιστον  δημόσια συζήτηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για τον εντοπισμό «μαύρης τρύπας» από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, παρ’όλα αυτά, στις συνεντεύξεις του την προηγούμενη βδομάδα, έκανε λόγο για «άδεια ταμεία» και για ανύπαρκτο ουσιαστικά πρωτογενές πλεόνασμα…

Ήδη από τις 5 Μαρτίου όμως, η συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, κυρία Έλενα Παναρίτη είχε αποκαλύψει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 θα έκλεινε στο 0,6% του ΑΕΠ αντί του 1,5% που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχουν πάρει στα χέρια του οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι περίπου 0,5- 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ ευρώ μικρότερο από τους στόχους του Προγράμματος!

Αναφορικά με τις προβλέψεις του Προγράμματος για τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Καθώς σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του 2014, οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο σύνολο τους ανέρχονται στα 31,1 δισ ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε στα 2,6 δισ ευρώ.

Πηγές από την πλευρά των δανειστών, κάνουν λόγο για ένα νέο χρηματοδοτικό “πακέτο” το οποίο έρχεται όλο και πιο κοντά. Μάλιστα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, αυτό το πακέτο μπορεί «να ξεπεράσει τα 30 δισ ευρώ» .

Facebook Comments