“Το εύκολο χρήμα είναι σαν το νερό – βρίσκει τον τρόπο να κινηθεί”
"Το εύκολο χρήμα είναι σαν το νερό - βρίσκει τον τρόπο να κινηθεί"
"Το εύκολο χρήμα είναι σαν το νερό - βρίσκει τον τρόπο να κινηθεί"
…«Το εύκολο χρήμα είναι σαν το νερό – βρίσκει τον τρόπο να κινηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Robert Halver, ειδικός στα χρηματιστηριακά στη Βaader Bank, προσπαθώντας να εξηγήσει το «φαινόμενο» των ρεκόρ στις χρηματιστηριακές αγορές, αν και τα «θεμελιώδη» δεν υποστηρίζουν τα χρηματιστηριακά ράλι…
…Προφανώς, ο φόβος της φούσκας δεν λείπει ούτε από τους αναλυτές ούτε από τους επενδυτές. Ομως, η φούσκα είναι κακό πράγμα μόνον όταν σκάσει. Οσο φουσκώνει, αυξάνουν… απλώς και τα κέρδη…
…Η τελευταία κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, αλλά και η τάση για μηδενικά επιτόκια στο ευρώ από την ΕΚΤ, απελευθέρωσε και άλλη φτηνή ρευστότητα. Τράπεζες και hedge funds επιδίδονται ξανά στο carry trade: Δανείζονται φθηνό χρήμα στην Ιαπωνία και επενδύουν κυρίως σε μετοχές ανά τον κόσμο, ελλείψει άλλων εναλλακτικών κερδοφόρων επενδύσεων αυτή την εποχή. Αλλωστε και οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες τοποθετούν αποθέματά τους σε μετοχές, στηρίζοντας έμμεσα αυτό το χρηματιστηριακό ράλι…
…Αντιλαμβάνεται ο καθένας πού μπορεί να βρεθεί το «ρηχό» ελληνικό Χρηματιστήριο εάν «ψίχουλα» από αυτή τη διεθνή ρευστότητα αρχίσουν να έρχονται εδώ. Η πολιτική σταθερότητα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τα μακροοικονομικά δημιουργούν το υπόβαθρο για να δοκιμάσουν την τύχη τους διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια και επιλεκτικά θεσμικά κεφάλαια…
…Ενδεχομένως, η χθεσινή εντυπωσιακή άνοδος στο ΧΑ με αυξημένο τζίρο να αποτελεί ένδειξη εισόδου τέτοιων κεφαλαίων (και με τη λογική ότι τα χρηματιστήρια με ιστορικά ρεκόρ θα έχουν και κατηφόρες)…
…Βεβαίως, οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου (και περισσότερο η δική μας) στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας και φαίνεται ότι η ΕΚΤ επικεντρώνεται στην επίλυση αυτού του ζωτικού προβλήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν στο γερμανικό Τύπο, η παροχή ρευστότητας θα γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, ώστε να δίνει επιχειρηματικά δάνεια κυρίως στην περιφέρεια, ενώ εξετάζεται η αγορά τιτλοποιημένων προβληματικών δανείων, που θα εκδίδουν τράπεζες του Νότου, ώστε να μπορέσουν αυτές να παρέχουν μεγαλύτερες πιστώσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις…
…Κάτι ανάλογο, δηλαδή, που έκανε η Fed με την αγορά προβληματικών στεγαστικών δανείων…
…Στόχος της ΕΚΤ είναι να ξαναδώσει αξία σε στοιχεία ενεργητικού που καλύπτονται από εξασφαλίσεις, όπως είναι τα στεγαστικά δάνεια, που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ο σχετικός κίνδυνος θα μεταβιβασθεί σε επενδυτές, που αναζητούν υψηλές αποδόσεις με ρίσκο, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των συγκεκριμένων τραπεζών και να επαναφέρουν τη ροή πιστώσεων στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά…
…Αυτή η πρακτική των κεντρικών τραπεζών είχε χαρακτηριστεί από τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ ως «όπλο μαζικής καταστροφής», ωστόσο, στις ΗΠΑ απέτρεψε τα χειρότερα και την ύφεση. Μένει να δούμε κατά πόσο η ΕΚΤ θα ρισκάρει να ακολουθήσει τον δρόμο της Fed…
Facebook Comments