Ο πρωθυπουργός απάντησε με θετικό τρόπο αμέσως μετά την θριαμβευτική νίκη της πρότασής του στο δημοψήφισμα σε δύο αιτήματα που του είχε θέσει η Ευρώπη. Καταρχήν επί της συνενόησης με τα κόμματα μέσω της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και κατά δεύτερο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό με την απομάκρυνση Βαρουφάκη.
 
Οι δύο κινήσεις δείχνουν και το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν το ξεμπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων.  Η απομάκρυνση Βαρουφάκη αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις και το όσο γίνεται πιο συμπαγές εσωτερικό μέτωπο μεγαλύτερη δύναμη στους διαπραγματευτές.
 
Ο πρωθυπουργός κέρδισε όμως και κάτι ακόμα, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να το εξαργυρώσει: Την απόδειξη ότι το λάθος με την στάση τους έναντι του δημοψηφίσματος το έκαναν οι ευρωπαίοι ετέροι.
 
Το γεγονός ότι όλες οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών, ήταν σχεδόν «μπετόν», απέναντι στο τι πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες ήταν ένα γεγονός που ξεπέρασε τα όρια της ανάμιξης στα εσωτερικά της χώρας και προφανώς επηρέασε τους πολίτες. Η εξελιξη αυτή σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι οι ευρωπαίοι προσπάθησαν να αποκρύψουν την έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους – άσχετο αν επιβαρύνθηκε καθοριστικά από τις αστοχίες του τελευταίου πενταμήνου – είναιβέβαιο ότι οδηγήσαν στην έκρηξη των πολιτών υπέρ του όχι.  
 
Αυτό που πρέπει πλέον να ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός, πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι να βρεθεί ένα λογικό αφήγημα που θα συνδυάζει τις ανάγκες του μέσου πολίτη, αλλά και την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία. Η εξίσωση είναι δύσκολη και η υπόλοιπη γενική εικόνα δεν έχει αλλάξει. Η οικονομία δεν έχει οξυγόνο (ρευστότητα), οι πολίτες δεν έχουν αντοχές και οι υποχρεώσεις (δόση προς την ΕΚΤ στις 20/7) τρέχουν…

Facebook Comments