Σε νέα παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα προχώρησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

«To ΔΝΤ έχει δίκιο, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί» δηλώνει σήμερα από το Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου προσθέτοντας ότι μία αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα «σκοντάφτει» στην απροθυμία των Ευρωπαίων να την παρέχουν. Τόνισε ότι πρόκειται για θέμα αξιοπιστίας, σημειώνοντας ότι «αν η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη θα την εμπιστευτεί για μία λύση για το χρέος».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει «ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει μία τέτοια αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα». Μάλιστα εμμέσως υπερασπίστηκε την επιμονή του Έλληνα Πρωθυπουργού στο ζήτημα του χρέους, λέγοντας ότι «πιστεύω ότι κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα αναλάμβανε επώδυνες μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπάρχει μία προοπτική διευθέτησης του χρέους». Αντιστοίχως πρόσθεσε ότι «και οι Ευρωπαίοι δεν θα έκαναν μία τέτοια κίνηση χωρίς μεταρρυθμίσεις από την άλλη πλευρά» εννοώντας την Ελλάδα.

Ο κ. Λιου κάλεσε την Ευρώπη να μην διώξει την Ελλάδα από το ευρώ λέγοντας ότι είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον η παραμονή της χώρας μας στο ενιαίο νόμισμα. «Δεν τίθεται μόνο θέμα ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την Ελλάδα αν έφευγε από το ευρώ, αλλά τίθεται θέμα για το ποιες θα ήταν οι συνέπειες ευρύτερα για το ευρωπαϊκό όραμα» είπε, κάνοντας λόγο για μία λύση που θα πρέπει να ικανοποιεί την κάθε πλευρά και η οποία όμως- όπως παραδέχτηκε- θα περιλαμβάνει μία «επώδυνη προσαρμογή» για την Ελλάδα. «Είναι λάθος για την Ευρώπη να πάρει το ρίσκο μίας κρίσης στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «πριν το δημοψήφισμα η διαφορά που χώριζε τις δύο πλευρές ήταν μερικά εκατ. ευρώ. Δεν παίρνει κανείς ένα ρίσκο δις ευρώ για μερικά εκατ. ευρώ διαφορά. Θα πρέπει να βρουν λύση και έχουμε βοηθήσει τους εταίρους μας να δουν τι λύσεις υπάρχουν» είπε.

O κ. Λιου υπογράμμισε ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι σημαντική για την οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε πως δεν είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα βρει μια λύση για την Ελλάδα, πρόσθεσε 

Facebook Comments