Η ιδέα της δημιουργίας μιας εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εκχωρηθούν περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου, με την αξία εκμετάλλευσης των οποίων θα μπορούσε να απομειωθεί το δημόσιο χρέος, δεν γεννήθηκε αυτές τις μέρες.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2011 η γερμανική εταιρεία Roland Berger παρουσίασε το σχέδιο ΕΥΡΗΚΑ, που προέβλεπε την παραχώρηση περιουσίας αξίας 125 δισ. σε εταιρία συμμετοχών, χωρίς δυνατότητα επιστροφής στο Δημόσιο. Στην ανάλυση τους διαπίστωναν πως η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε μία «παγίδα χρέους» καθώς οι αγορές θεωρούσαν και τότε όπως και σήμερα σχεδόν βέβαιη την πιθανότητα πτώχευσης της χώρας μας και η πίεση για πώληση περιουσιακών στοιχείων στις σημερινές πολύ χαμηλές αποτιμήσεις ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος. Οι Γερμανοί, μάλιστα, ήταν αρκετά κινητικοί και είχαν παρουσιάσει το σχέδιο, το οποίο τελικά δεν περπάτησε καθώς προκρίθηκε η λύση του PSI, στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
 
Λίγες εβδομάδες μετά, τον Νοέμβριο του 2011, μια άλλη ομάδα Ελλήνων αυτή την φορά που ήθελαν να προλάβουν την σκληρή πρόταση των γερμανών, προχώρησαν στην εκπόνηση του σχεδίου «Αρχιμήδης». Εμπνευστής του σχεδίου ήταν ένα έμπειρο στέλεχος της αγοράς real estate ο Γιάννης Παναγιωτίδης. Την ιδέα του υιοθέτησαν και συμμετείχαν αμέσως ο τότε διεθυντής του ΙΟΒΕ και σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο Στέφανος Μάνος.
 
Οι κ. Μάνος, Στουρνάρας και Παναγιωτίδης καθώς και τα άλλα μέλη της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ θεωρούσαν πως η παραχώρηση ακινήτων (και κινητών περιουσιακών στοιχείων) σε μια εταιρία που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή του EFSF (του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) δημιουργεί αγορά, ώστε στις παρόμοιες με σήμερα παγωμένες συνθήκες του 2011 στην κτηματαγορά να υπάρξουν έσοδα. 
 
Το ελληνικό σχέδιο Αρχιμήδης προέβλεπε σε αντίθεση με το γερμανικό της Roland Berger ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα επαναγοράς των περιουσιακών στοιχείων που θα παραχωρηθούν. Η «ανταμοιβή» της εταιρίας συμμετοχών θα προέρχονταν από τμήμα της υπεραξίας που θα έχει η αξιοποίηση των ακινήτων. Για την περιουσία που θα αποφασίσει να «ανακαλέσει» το Δημόσιο μπορεί να προσυμφωνήσει μια «ανταμοιβή» για κάθε έτος που θα αυτά παραμένουν στην εταιρία holding (π.χ. 3% – 4% ετησίως επί της αξίας που τα συνοδεύει). 
 
Πλέον μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τίθεται σε εφαρμογή μια ενδιάμεση λύση μεταξύ των δύο προτάσεων, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δις. ευρώ θα μεταφερθούν στο ελληνικό μεν ταμείο ανάπτυξης (ifg) που δημιουργήθηκε ωστόσο πέρυσι με έδρα το Λουξεμβούργο με στόχο αρχικά να χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα με συμμετοχή και της γερμανική KFW με 100 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά διαθέτει πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
 
Σε αυτή την φάση φαίνεται ότι το εν λόγω σχέδιο είναι η βασική εθνική συμμετοχή στο νέο τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα στήριξης.

Facebook Comments