Ο επικεφαλής της Fed δεν βλέπει ρίσκο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας ή σημάδια ότι ο πληθωρισμός επιταχύνει πάνω από το στόχο (2%) και υπερασπίστηκε την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Jackson Hole τόνισε πως η Fed προσπαθεί να κινηθεί ανάμεσα στους δυο αυτούς κινδύνους, να κινηθεί πολύ γρήγορα μειώνοντας την οικονομική επέκταση ή πολύ αργά ρισκάροντας μια «αποσταθεροποιητική υπερθέρμανση».

Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν τα σχέδια της Fed να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που ούτε θα ωθεί αλλά ούτε θα επιβραδύνει την οικονομία μετά από σχεδόν μια δεκαετία που επιχειρούσε να τονώσει την οικονομία κρατώντας πολύ χαμηλά τα επιτόκια.

Η Fed αντιμετωπίζει δύο μεγάλους κινδύνους, που είναι “είτε να κινηθεί γρήγορα και άσκοπα να συρρικνώσει την επέκταση, είτε να κινηθεί πολύ αργά και να ρισκάρει μια αποσταθεροποιητική υπερθέρμανση”, συνέχισε ο Powell. “Βλέπω το τρέχον μονοπάτι της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων ως τη στάση μιας FOMC που λαμβάνει σοβαρά και τους δύο αυτούς κινδύνους”,

Facebook Comments