«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή» ανέφερε ο ομοσπονδιακός αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη κοινή συνέντευξη του στη ΠΓΔΜ με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Η Αυστρία από πλευράς της υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη στη ΠΓΔΜ για τη συμφωνία, με τον Σ. Κουρτς να εκτιμά πως στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ θα υπάρξει μία «έντονη συμμετοχή» και μία «θετική έκβαση», η οποία, όπως σημείωσε, θα ενίσχυε την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας και θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της Ευρώπης».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θέλουμε να δούμε τη Μακεδονία στην ΕΕ».

Ο αυστριακός καγκελάριος απηύθυνε συν τοις άλλοις έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς στο ονοματολογικό με την Ελλάδα. Ανέφερε σχετικά πως θα είχε επί τούτου συνομιλίες στα Σκόπια με την αντιπολίτευση, κυρίως με το κόμμα VMRO-DPMNE, στο οποίο, θα μετέφερε, όπως παρατήρησε, «το ίδιο μήνυμα», όπως και στην κυβέρνηση, ζητώντας από αυτό «έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Facebook Comments