Προσχέδιο προϋπολογισμού με εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το οποίο θα προκύψει ανάλογα με το αν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις από το 2019 καταθέτει σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Λίγες ώρες αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται στο περιθώριο του Eurogroup να ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του. Στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πάντως, δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Στο σημερινό προσχέδιο, οι περικοπές στις συντάξεις ενσωματώνονται όπως άλλωστε και τα ψηφισμένα αντίμετρα αλλά στη βάση του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος το οποίο κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι το «μαχαίρι» είναι αχρείαστο δημοσιονομικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα των 1,9 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου υποκατασταθούν από το πακέτο Τσίπρα των 900 εκατ. ευρώ στη ΔΕΘ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 υπερκαλύπτει τον στόχο του 3,5%. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, στο βασικό σενάριο όπου εφαρμόζονται οι περικοπές των συντάξεων όσο και τα μισά αντίμετρα το πλεόνασμα προκύπτει από 4,5% του ΑΕΠ, επομένως ορίζουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα, το μέτρο είναι δημοσιονομικά αχρείαστο.

Το πρώτο σενάριο θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και το δεύτερο σενάριο θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων και την μη εφαρμογή των αντιμέτρων.

Το σκηνικό του προσχεδίου περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως είπε, «το πιθανότερο είναι ότι θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια».

Ο κ. Τζανακόπουλος αφού θύμισε πως από τη δεύτερη αξιολόγηση «υπάρχει ένα ψηφισμένο μέτρο για την 1/1/2019, το οποίο ακόμη από την ελληνική Βουλή δεν έχε ακυρωθεί ως τέτοιο, καθώς γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δούμε ποιες είναι οι δικές τους θέσεις και εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019» πρόσθεσε πως στο προσχέδιο «θα αποτυπώνεται με μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο, καθώς -όπως έχουμε πει δεκάδες φορές- από τη δική μεριά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα».

Πηγή: In.gr

Facebook Comments