Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Παίζει με την φωτιά. Και με την βιωσιμότητα της χώρας στο προσεχές μέλλον. Αυτό επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διαπιστώνοντας ότι η ακατάσχετη παροχολογία και υποσχεσιολογία στέλνει ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στις αγορές ότι δηλαδή η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου δεν έχει καμιά απολύτως διάθεση να εφαρμόσει τις συμφωνημένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις κι ότι στο όνομα των βραχυπρόθεσμων εκλογικών οφελών, δεν την ενδιαφέρει αν σπρώξει για μια ακόμα φορά τη χώρα και την οικονομία στην άκρη του γκρεμού.

Ας μην ξεχνάμε ότι σύντομα η Ευρώπη, αν όχι ο κόσμος ολόκληρος εισέρχονται σε μια νέα περίοδο, αν όχι ύφεσης, σίγουρα αναιμικής ανάπτυξης, που μπορεί να μετατραπεί μέσα στην επόμενη διετία-τριετία σε νέα κρίση. Αυτό αποτυπώνεται και στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, όπου διαπιστώνεται ότι οι μελλοντικές προσδοκίες, μετά από την μεγάλη άνοδο της τελευταίας τετραετίας, πλέον δεν είναι τόσο καλές.

Οι συνθήκες επιδεινώνονται. Στην Ευρώπη το ζήτημα της Ιταλίας σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Βρετανία ενόψει της αποχώρησης της από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα πολιτικά προβλήματα, που ήδη ανακύπτουν σε ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, προκαλούν ήδη προβληματισμό. Ταυτόχρονα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας σε συνδυασμό με την πιθανή άνοδο των αμερικανικών ομολόγων, λόγω της μεγάλης αύξησης του δολαριοποιημένου παγκόσμιου χρέους, προκαλούν εντόνους πονοκεφάλους στους αναλυτές μήπως ο κόσμος εισέρχεται σταδιακά σε μια νέα παγκόσμια κρίση, που θα επιδεινώσει τις δυνατότητες των χωρών να δανείζονται φτηνά. Πόσο μάλλον για χώρες, ήδη αρκετά αδύναμες, που δεν έχουν αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, όπως η Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς και μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν αποτολμά την έξοδο στις αγορές.

Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ούτε τους άμεσους συνεργάτες του. Το μόνο, που τον ενδιαφέρει είναι μέσω της μη μείωσης των συντάξεων, που αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup την επόμενη Δευτερά 19 Νοεμβρίου αλλά και των παροχών, όπως η επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, ή η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού κι η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ανοίξει το δρόμο στους πολιτικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες που θα στηθούν το νωρίτερο τον Μάϊο του 2019 η το αργότερο τον Οκτώβριο του 2019, όπως επισήμως τουλάχιστον είναι η πρόθεση του κ. Τσίπρα.

Το αν θα εγκρίνει όλες τις παροχές της κυβέρνησης το Eurogroup, θα το μάθουμε κατά πάσαν πιθανότητα την προσεχή Πέμπτη, οπότε και θα συνεδριάσει και το Euroworking Group, που εκ των πραγμάτων θα λάβει τις ουσιαστικές αποφάσεις. Θα δεχτεί τις κυβερνητικές θέσεις. Στο Μαξίμου το θεωρούν βέβαιο. Και μάλλον είναι γιατί οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την Ιταλία και αδιαφορούν για τις αυτοκτονικές τάσεις, που επιδεικνύει η κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό θα προκαλέσει την ικανοποίηση του Μαξίμου αλλά όχι απαραίτητα και των αγορών, που δεν ενθουσιάζονται από τέτοιες ανερμάτιστες συμπεριφορές που παραπέμπουν στο τραγικό παρελθόν. Κι αυτό μοιραία θα οδηγήσει σε σταδιακή άνοδο των επιτοκίων, που ήδη βρίσκονται σε απαγορευτικά επίπεδα για να ξαναβρεί η Ελλάδα τον δρόμο των αγορών.

Και πλησιάζει ο δραματικός μήνας Μάρτιος οπότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να πληρώσει τις πρώτες τοκοχρεολυτικές δόσεις από τότε, που βγήκε από τα μνημόνια. Και θα χρειαστεί να βρει χρήματα. Αν αυτά προέλθουν από το  «μαξιλαράκι» των 22 περίπου δισ ευρώ, που έχουν δοθεί από τους Ευρωπαίους για να καλύψουν τυχόν δανειακές ανάγκες που δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει για λόγους ανάγκης, τότε οι αγορές θα εκτραπούν και τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που νιάζεται μόνο για τις εκλογές.

Αλλά οι πληροφορίες μας είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να μένει με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο και την οικονομία μας αλλά και την επόμενη κυβέρνηση, που κατά πάσαν πιθανότητα θα είναι του κόμματος του. Η ΝΔ δείχνει αποφασισμένη να καταγγείλει την ανευθυνότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που παίζει με τη φωτιά εις βάρος του μέλλοντος της πατρίδας μας.

Facebook Comments