Σε έναν κύκλο παροχολογίας άνευ προηγουμένου εν όψει εκλογών έχει μπει η ελληνική κυβέρνηση, μετά και τις πρόσφατες – και φουσκωμένες σε σχέση με την ΔΕΘ – εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για προσλήψεις, αναδρομικά, φοροελαφρύνσεις, οι οποίες για μία ακόμη φορά βασίζονται σε «θα», «αν» και λογαριάζονται χωρίς τον… ξενοδόχο.

Αυτή η «βροχή» προεκλογικών δώρων κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτη είναι από τις αγορές στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να έχει πρόσβαση κάποια στιγμή στο μέλλον αφού παραμένει ερμητικά αποκλεισμένη εδώ και εννέα μήνες.

Τρεις μήνες μετά την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση αντί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών με συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και τήρηση των συμφωνηθέντων, γράφει τους διεθνείς επενδυτές στα παλιά της τα παπούτσια, στέλνοντας μηνύματα για (μονομερή) αναστροφή της λιτότητας, μη υλοποίησης των δεσμεύσεων προς τους δανειστές, διόγκωσης του ήδη τεράστιου δημόσιου τομέα και πολλά άλλα που το μόνο που κάνουν είναι να αυξήσουν την επιφυλακτικότητα της επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα.

Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Εκκλησία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την προαναγγελία 10.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα επίσημη εξαγγελία. Είπε, χωρίς να έχει «κλείσει»« ακόμη τίποτα, ότι «ελευθερώνονται 10.000 θέσεις από το Δημόσιο ώστε να κάνουμε προσλήψεις εκεί που χρειάζεται το κράτος» προσθέτοντας πως «θα προκηρυχθούν άμεσα από το 2019 ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται αυτές οι θέσεις από το 2020».

Επίσης, χωρίς να έχει ρωτήσει τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με 200 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν εμφανίστηκε πιο συντηρητική από ότι συνήθως, επισημαίνοντας πως τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020 θα  είναι χαμηλότερα κατά 0,3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με τις παραδοχές της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υπάρχει μία απόκλιση ανάμεσα στα νούμερα της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων, αλλά εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης (μειώσεις φόρων ΕΝΦΙΑ, επιδόματα κλπ) στις οποίες προχώρησε στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας την ίδια ημέρα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το πακέτο των παροχών της ΔΕΘ. Ήδη οι δανειστές έχουν διαμηνύσει πως οι μη περικοπές στις συντάξεις και οι παροχές δεν είναι δυνατόν (δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος) να ισχύσουν μαζί, και ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει και πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις και πως θα εφαρμοστούν ακόμη μεγαλύτερες παροχές, ύψους 900 εκατ. ευρώ από 750 εκατ. ευρώ πριν.

Ο κ. Τσίπρας το μόνο που βλέπει μπροστά του είναι οι κάλπες και τάζει ότι σκεφτεί ώστε να κερδίσει το χαμένο του έδαφος έτσι ώστε να επιπλεύσει. Προσπαθεί να γυρίσει το αρνητικό κλίμα στην κυβέρνηση και να ξεχαστεί το θέμα Καμμένου-Κοτζιά διαμηνύοντας πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ψήφισε αναγκαστικά το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο τώρα μετά την καθαρή έξοδο ο δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί για την ανακούφιση του λαού.  Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ξεχνάει ότι η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο με μία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει υψηλά πλεονάσματα και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η οποία πρέπει να τηρηθεί. Γιατί εάν δεν τηρηθεί, τότε απλά δεν υπάρχει συμφωνία και απλά η ελάφρυνση του χρέους πέφτει στον γκρεμό.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, είναι σημαντικό αυτές οι παροχές να μην θέσουν σε κίνδυνο την συμμόρφωση της Ελλάδας με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει για την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα του ESM καθώς αυτό θα «χτυπήσει» και την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα. Η Ελλάδα είναι μόνο στην αρχή μιας πολύ μακράς διαδικασίας θεραπείας, και δεν είναι το συμφέρον της χώρας να τεθεί αυτό σε κίνδυνο την στιγμή μάλιστα που η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων». Αυτό όπως προειδοποιούν «χτυπά» την επενδυτική εμπιστοσύνη και θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει λοιπόν στον δρόμο των… τζάμπα υποσχέσεων. Αυτόν που θυμίζουν το προεκλογικό 2015. Και όλοι θυμόμαστε που κατέληξαν αυτές οι υποσχέσεις…

Facebook Comments