Θεωρούν εύκολη υπόθεση την πολιτική εξαπάτηση του κοσμάκη. Εμπιστεύονται τυφλά τις παμπάλαιες πρακτικές ενός παλαιοκομματισμού, με την καταγγελία του οποίου κέρδισαν την εξουσία. Τώρα τον χρησιμοποιούν συστηματικά και απροκάλυπτα, δίχως την παραμικρή ντροπή. Τάζουν χιλιάδες διορισμούς στο δημόσιο, επιδόματα και ενισχύσεις, εφαρμογές δικαστικών αποφάσεων που είχαν μπλοκάρει οι ίδιοι για χρόνια. Παμπάλαιες τακτικές που κανονικά θα ‘πρεπε να έχουν ισοπεδωθεί από την γνώση που μας έφερε η κρίση.

Η κρίση δεν μας έκανε σοφότερους. Μάλλον μας έκανε πολύ πιο κυνικούς απ’ όσο ήμασταν προ δεκαετίας. Σίγουρα δεν έκανε σοφότερη την κυβέρνηση και το κόμμα που είναι στην εξουσία. Κι αφού δεν έγινε η κυβέρνηση που ήταν διαπρύσιος κατήγορος αυτών των πρακτικών, για τον απλό κόσμο δεν θα έβαζα το χέρι μου στην φωτιά. Τον βλέπω πάλι πανέτοιμο να χάψει το παραμυθάκι των παροχών, τον βλέπω πρόθυμο να ξαναπεί «κι ένα 10% απ’ αυτά που υπόσχεται ο Αλέξης να κάνει, πάλι καλά θα είναι».

Είναι παράδοξο, αλλά φαίνεται πως μόνο η ΝΔ έχει διδαχτεί απ’ αυτά που περάσαμε. Πλησιάζουν οι εκλογές κι ο Κυριάκος δεν ανοίγει το μαγικό του σακούλι για να υποσχεθεί διορισμούς και παροχές. Έχοντας απέναντι του ένα σύστημα εξουσίας που τάζει ανενδοίαστα, αυτός κρατά χαμηλά τις προσδοκίες και υπόσχεται μόνο ένα αόριστο αναπτυξιακό μπαμ που θα φέρει επενδύσεις και δουλειές. Πολύ γενικό για να ικανοποιήσει τον ταλαιπωρημένο από την κρίση πολίτη που θέλει άμεσα να δει λεφτά στο πορτοφόλι του.

Οι πολλές αλήθειες βλάφτουν σοβαρά την εκλογική προοπτική αυτού που τις εκστομίζει. Ο πάντα ευεπίφορος στο παραμύθι λαός, δεν θέλει ν’ ακούει δυσάρεστα πράγματα. Δεν γουστάρει συγχρωτισμό με τον ορθολογισμό, δεν συμπαθεί την σκληρή ειλικρίνεια. Έχει εθιστεί στο αέναο κύκλο «ελπίδα-διάψευση-αναζήτηση νέας ελπίδας», παρά να βάλει το κεφάλι κάτω και να προσαρμοστεί με την ιδέα ότι η βελτίωση της ζωής του θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Προτιμά τα παραμύθια ενός Σώρρα ή ενός Βελόπουλου, παρά την ειλικρίνεια κάποιου που αρνείται να θεωρεί ανήθικο να τον παραμυθιάσει.

Με όλα αυτά δεν εννοώ ότι ο Αλέξης θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Αυτό έχει οριστικά κριθεί προ πολλού υπέρ του Κυριάκου. Το πρόβλημά μου είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα προέλθει πρωτίστως από την καταψήφιση του Αλέξη κι όχι από την υπερψήφιση του Κυριάκου. Ο Αλέξης θα καταψηφιστεί επειδή η ζημιά που έχει προκαλέσει δεν θα αντισταθμιστεί πολιτικά από την παροχολογία του, ενώ θα ‘πρεπε να υπερψηφιστεί συνειδητά αυτός που επιλέγει να μην πει ωραία λόγια στο κοινό του. Συμπαθάτε με, αλλά αυτό δεν προμηνύει τίποτα το θετικό για το μέλλον. Μετά από λίγους μήνες, θα ζητάνε τα ίδια κι από τον καινούριο πρωθυπουργό. Να τους γεμίσει το σακούλι, δίχως ν’ αλλάξει τίποτα γύρω του…

Facebook Comments