Καμία αναφορά στο ενδεχόμενο μη περικοπής συντάξεων στην Ελλάδα δεν έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μετά την συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη» δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, με τον πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».

Νωρίτερα:

Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με φόντο το αίτημα της Αθήνας να ακυρωθεί ο νόμος για τις μειώσεις συντάξεων το 2019 τον οποίον αναγκάσθηκε να ψηφίσει πέρυσι η κυβέρνηση, μετά από εμμονή του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η επτάμηνη εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπό διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε η συνάντηση να θεωρηθεί ως εθιμοτυπική ή και πολιτικού περιεχομένου καθώς ο επίσημος λόγος για την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο είναι η συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου που διοργανώνει το SPD, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας. Όταν όμως αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται 9 ημέρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα συζητηθεί το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα, το θέμα αποκτά άλλη βαρύτητα.

Όλα τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτον τον πρωθυπουργό, εκφράζουν την βεβαιότητά τους ότι το μέτρο για τις συντάξεις θα ακυρωθεί, ωστόσο το τελευταίο διάστημα προτιμούν τους χαμηλούς τόνους. 

Το θέμα πλέον είναι υπό ποιες προϋποθέσεις θα υλοποιηθεί ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης. Δηλαδή, αν θα χρειαστεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στα υπόλοιπα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ή αν θα χρειαστεί η Ελλάδα να δώσει κάποια «υποσχετική» μειώσεων, σε περίπτωση μη εκτέλεσης του προϋπολογισμού με βάση τους συμφωνηθέντες στόχους. 

Facebook Comments