ΡΕΥΜΑ: «Πώς η αναθεώρηση του Συντάγματος επηρεάζει την Παραγωγική Ανασυγκρότηση»
Ομιλητές ήταν ο καθηγητής τoυ Παντείου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο πρ. Διοικητής του Ο.Τ.Ε. Παναγής Βουρλούμης και ο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α.
Ομιλητές ήταν ο καθηγητής τoυ Παντείου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο πρ. Διοικητής του Ο.Τ.Ε. Παναγής Βουρλούμης και ο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α.
Με πρωτόγνωρη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης κι Ανασυγκρότησης (Ρ.ΕΥ.Μ.Α) με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση και Παραγωγική Ανασυγκρότηση» στο ξενοδοχείο Royal Olympic.
Ομιλητές ήταν ο καθηγητής τoυ Παντείου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο πρ. Διοικητής του Ο.Τ.Ε. Παναγής Βουρλούμης και ο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Σπυρίδων Φλογαΐτης. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος.
Ανάμεσα σε όσους παρευρέθησαν, διακρίναμε και τους εξής (οι περισσότεροι από τους οποίους έκαναν παρεμβάσεις μετά τις εισηγήσεις) : Ανδρέα Λοβέρδο, βουλευτή και πρ. Υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, βουλευτή, Αλέκο Παπαδόπουλο, πρ. Υπουργό, Θάνο Τζήμερο, Πρόεδρο “Δημιουργία Ξανά”, Μιχάλη Απέσσο, τ. Πρόεδρο Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Αθανάσιο Ράντο, Αντιπρόεδρο Σ.τ.Ε., Πέτρο Παραρά, επ. Αντιπρόεδρο ΣτΕ, Δημήτρη Ράλλη, Πρέσβυ ε.τ., Γιώργο Μέργο, πρ. Διοικητή ΙΚΑ, Χάρη Οικονομόπουλο, πρ. Πρόεδρο Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Νίκο Καραγεωργίου, Πρόεδρο Ε.Σ.Β.Ε.Π., Γιώργο Καλούδη, Γενικό Διευθυντή “Συμμαχία για την Ελλάδα”, Δημήτρη Κωνσταντάρα, δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων και πολλούς άλλους από τον Επιχειρηματικό και Πανεπιστημιακό χώρο.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος, πρ. Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Σκορδάς, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Το Σύνταγμα δεν θα αποπληρώσει το χρέος, αλλά μια ορθολογική αναθεώρησή του θα επιβεβαιώσει ότι αφ’ ενός κατανοούμε πως ευημερία χωρίς παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και νέας γνώσης δεν υπάρχει, αφ’ ετέρου θα άρει όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που καταδυναστεύουν τις οικονομικές οντότητες… Τι προκαλεί την θεσμική κόπωση και την πολιτική απογοήτευση που παρατηρούμε; Φταίνε οι θεσμοί ή ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουμε;… Αν αποτύχουμε να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της θεσμικής εμπιστοσύνης, δεν αποτελεί διέξοδο να επενδύουμε στην Ελλάδα της προσωπικής τύχης».
Ακολούθως, το μέλος του Δ.Σ., κ. Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης παρουσίασε υπό μορφήν ερωτημάτων τα κρίσιμα ζητήματα που κατά την άποψη του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος αφορούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση και επηρεάζουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας:
– Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τον κρατισμό και να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις ώστε να μην βρίσκουν διέξοδο στη μετανάστευση;
– Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική διακυβέρνηση, στην υπηρεσία της ανάπτυξης, με νομοθέτηση σαφή και απλή;
– Είναι σκόπιμο για την λειτουργία της οικονομίας, να αποκτήσει η χώρα σταθερό πολιτικό κύκλο και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί;
– Πώς θα προστατευθεί το αγαθό της ατομικής ιδιοκτησίας;
– Είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στην Δικαιοσύνη; Διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων;
– Μήπως η επικείμενη Αναθεώρηση μπορεί να αποσαφηνίσει και το ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να μην υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους;
– Τι θα γίνει με το άρθρο 16 που αφορά και στο κρατικό μονοπώλιο των ΑΕΙ;
– Πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω του Συντάγματος ή να αφεθεί στον κοινό νομοθέτη η φορολογική και ασφαλιστική εγγύηση για τις επενδύσεις;
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παναγής Βουρλούμης, ο οποίος τόνισε ότι είναι αντίθετος στη μονοπώληση της συζήτησης από πολιτικούς και ακαδημαϊκούς, κι έφερε ως παράδειγμα το άρθρο 3 που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων κι όμως δεν επηρεάζει την ανάπτυξη. Θεωρεί ότι πρέπει να είναι αυτονόητη η καλή λειτουργία των θεσμών και πρόσθεσε ότι αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στον τρόπο που ασκείται η διακυβέρνηση, δεν πρόκειται να έλθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τέσσερις τομείς αναθεωρητέων διατάξεων, προσθέτοντας ότι μεγαλύτερη αξία έχει η αναθεώρηση σε άρθρα που αφορούν περισσότερο στη διοίκηση και λιγότερο στην πολιτική.
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι βασική προϋπόθεση για ουσιαστική αναθεωρητική προσπάθεια, είναι να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα, πράγμα που δεν επιτυγχάνεται με την απλή αναλογική. Απαραίτητο παράγοντα θεωρεί την εφαρμογή ενός πολιτικού σχεδίου με εσωτερική συνοχή. Επιπροσθέτως, εξήρε τα πλεονεκτήματα των μονοεδρικών περιφερειών, και πρόσθεσε στις αναγκαίες συνθήκες για μια επιτυχημένη αναθεώρηση, τον δημοσιονομικό ορθολογισμό. Ακολούθως ανέπτυξε σύντομα τις τρεις εκδοχές του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και κατέληξε υποστηρίζοντας ως ορθότερη την έμμεση εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και τον εκ των προτέρων έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Σπύρος Φλογαΐτης, ο οποίος χαρακτήρισε “σπουδαίο” το Σύνταγμα του 1975, αλλά σημείωσε πως του έλειπε η πνοή για το μέλλον, κι έφερε ως παράδειγμα τον λεπτομερή τρόπο, με τον οποίο το Σύνταγμα προβλέπει τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας την επαύριο μιας εκλογικής αναμέτρησης. Ο ομιλητής στάθηκε στο ότι έχουμε επιλέξει το “Σύστημα Μιας Βουλής”, κάτι που ισχύει από το 1862 και οδηγεί στη συγκέντρωση όλης της εξουσίας σε ένα πολιτειακό όργανο (πρωθυπουργός). Στις προτάσεις του για την τωρινή αναθεωρητική προσπάθεια ανέφερε ότι πρέπει να ξαναδούμε την παραγωγή κανόνων δικαίου όχι με μονοπρόσωπες αποφάσεις, αλλά με σύμπραξη οργάνων της Πολιτείας. Διαφώνησε με τη λεπτομερή περιγραφή πράξεων της Δικαιοσύνης και κατέληξε λέγοντας ότι ένα μικρότερο Σύνταγμα, θα ήταν καλύτερο.
Ακολούθησε ζωηρός διάλογος με δεκάδες παρεμβάσεις από το κοινό, με αποτέλεσμα η συζήτηση να εξελιχθεί σε υψηλό επίπεδο έως αργά το βράδυ.
Facebook Comments