Στο σημερινό άρθρο θα απαντήσω σε κάποιες από τις ερωτήσεις που μου έχετε στείλει κάποιοι που ενδιαφέρεστε για τη fitness πλευρά της ζωής.

Είναι κάτι που λέω να το κάνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οπότε ρωτήστε με άφοβα ό,τι θέλετε. Θα σας παρακαλούσα μόνο, να μη μου στέλνετε ερωτήσεις που αφορούν προβλήματα υγείας. Σας υπενθυμίζω ότι δεν είμαι γιατρός. Έχω κάποιες ιατρικές γνώσεις, αλλά αυτό δεν αρκεί για να δίνω ιατρικές συμβουλές. Για θέματα υγείας να απευθύνεστε στους γιατρούς, χωρίς καμία καθυστέρηση. Προχωρώ στις ερωτήσεις σας.

1. Το κάπνισμα δημιουργεί κυτταρίτιδα;

Υπάρχουν καπνίστριες (γιατί γυναίκες αφορά η κατάρα της κυτταρίτιδας κυρίως) με ανύπαρκτη κυτταρίτιδα και μη καπνίστριες με κυτταρίτιδα παντού. Αν μία καπνίστρια προσέχει τη διατροφή της, πίνει νερό και γυμνάζεται, το πιο πιθανό είναι να μην έχει κυτταρίτιδα. Αυτό που προξενεί το τσιγάρο, είναι να μειώνει τις αντιστάσεις του δέρματος στην κακομεταχείριση. Το καθιστά ευάλωτο και ως εκ τούτου γίνονται εμφανή προβλήματα όπως ρυτίδες, χαλάρωση και κυτταρίτιδα. Και επειδή μία καπνίστρια δεν μπορεί κατά κανόνα να κάνει έντονη άσκηση, αποκλείει από τον πόλεμο της με την κυτταρίτιδα έναν σημαντικό σύμμαχο, την έντονη άσκηση. Έτσι βλάπτει το κάπνισμα στο θέμα της κυτταρίτιδας, σε κάποια γυναίκα που γυμνάζεται.

2) Οταν τρέχω με πονάνε τα γόνατα μου. Τι άσκηση να κάνω;

Προτείνω να κάνετε την άσκηση «παίρνω τα ποδαράκια μου και πάω σε έναν ορθοπεδικό». Οι γυμναστές δεν είναι γιατροί, μπορούν όμως σε συνεργασία με έναν ορθοπεδικό, να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ή να βελτιώσετε μυοσκελετικά προβλήματα. 

3) Το τζόγκινγκ αδυνατίζει;

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, αν δεν συνδυάζεται με διατροφή, δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της μέθοδο αδυνατίσματος. Μην υπερτιμάτε λοιπόν, το τρέξιμο. Δεν αποτελεί ολοκληρωμένη μορφή άσκησης.

4) Δεν πίνω γάλα, θα πάθω οστεοπόρωση;

Όχι. Οστεοπόρωση θα πάθετε αν δεν βάλετε στην καθημερινότητά σας γυμναστική με αντιστάσεις. Το φαινόμενο της οστεοπόρωσης πλήττει τις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων. Αποφεύγετε τις αυστηρές δίαιτες, γυμναστείτε, καθίστε λίγο στον ήλιο, και τα κόκαλα σας θα είναι σίδερα. Τα παιδιά και οι έφηβοι πάντως, θα πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα με ασβέστιο.

5) Το παιδί μου τρώει μόνο πατάτες τηγανητές, μπιφτέκια και μακαρόνια. Τι να κάνω;

Αυτό που θα πω, θα ακουστεί σκληρό. Μαγειρέψτε ό,τι θέλετε, μην κάνετε του παιδιού σας τίποτα ιδιαίτερο, φροντίστε να μην έρθει σε επαφή με γιαγιάδες και αφήστε το νηστικό. Όταν πεινάσει θα φάει το φαγητό της οικογένειας.
Αν δεν αντέχετε, κάνετε συμφωνία μαζί του: θα φας μισή μερίδα πατάτες τηγανητές και μισή μερίδα σπανακόρυζο.

6) Το σεξ αδυνατίζει; (μια ερώτηση που δέχομαι συχνά)

Ισχύει ό,τι ισχύει και για τη γυμναστική: εξαρτάται από τη διάρκεια, την ένταση και τη συχνότητα! Ναι, το δυνατό σεξ, αδυνατίζει.

Διαβάστε άλλη μια φορά να τα μάθετε απέξω, μια και η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Σιγά-σιγά, θα πούμε κι άλλα έτσι συμμαζεμένα, γιατί οι ερωτήσεις που μου κάνετε είναι κοινές απορίες πολλών.

Facebook Comments