Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή αλλά έχει περάσει τα υψηλά της και αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων οι αυξημένες εμπορικές εντάσεις και η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με το τελευταίο Economic Outlook του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Οργανισμός αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την πορεία της ανάπτυξης το επόμενο έτος για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί κατά 3,5% το 2019, σε σύγκριση με την πρόβλεψη γα ανάπτυξη 3,7% στην έκθεση του περασμένου Μαΐου, και κατά 3,5% το 2020.

Αναφέρει ακόμα ότι σε πολλές χώρες η ανεργία είναι σε ιστορικά χαμηλά και έχουν αρχίσει να προκύπτουν ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, η άνοδος των κινδύνων θα μπορούσε να υπονομεύσει την “ομαλή προσγείωση”, προειδοποιεί.

Η ανάπτυξη του εμπορίου και οι επενδύσεις έχουν επιβραδύνει καθώς αυξάνονται οι δασμοί. Την ίδια στιγμή, τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έχουν οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων από αναδυόμενες οικονομίες και έχουν αποδυναμώσει τα νομίσματα τους. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση της νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης σε μεγάλλες οικονομίες.

Facebook Comments