Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ευθαρσώς πως το… ατού του είναι η οικονομία, οι αγορές εδώ και καιρό του απαντούν πως δεν έχουν πειστεί από το success story της κυβέρνησής του διατηρώντας το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου σε ακριβά επίπεδα και οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι πρόωρες εκλογές θα αποτελέσουν την πιο ευχάριστη εξέλιξη για τους επενδυτές, βλέποντας πως η καρέκλα της εξουσίας του τρίζει. Κι όμως, δεν την αφήνει με τίποτα, με το ενδεχόμενο να κυβερνήσει με μειοψηφία να είναι υπαρκτό, έστω και αν αυτό στέλνει σήματα κινδύνου προς τα έξω. Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν το διαβατήριο της καθαρής εξόδου και της ανοχής που θα έδειχναν οι δανειστές στις μεταμνημονιακές προθέσεις και κινήσεις του κ. Τσίπρα. Αυτή όμως ίσως του δώσει και την κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι της εξουσίας. Μία κυβέρνηση η οποία μετράει ένα-ένα τα κουκιά των ψήφων επιβίωσής της στη Βουλή, μία κυβέρνηση η οποία σκαρφίζεται τρόπους να οδηγήσει σε καθυστερήσεις το ματς με τις κάλπες, μία κυβέρνηση η οποία για χάρη των εκλογών αδιαφορεί για την οικονομία, τις επενδύσεις και τις προοπτικές της χώρας, μία κυβέρνηση που ψάχνει συμμάχους εκεί που… μούτζωνε, για πολλούς έχει ήδη φύγει. Σίγουρα οι αγορές πάντως, θέλουν να την δουν να ανήκει στο παρελθόν.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence, το «διαζύγιο» ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών και επιβιώσει μετά από μία ψήφο εμπιστοσύνης, μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο. Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι μία άκρως θετική εξέλιξη για τις αγορές καθώς είναι πιθανό να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στο α’ εξάμηνο και αμέσως μετά ή πριν από τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο το 2019 να γίνει ένα «χαμένο έτος» λόγω του εκλογικού κύκλου που διαφορετικά θα διαρκούσε μέχρι το φθινόπωρο. Όπως πάντως προειδοποιεί, μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα δυσκολευτεί να περάσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη, ή οποιαδήποτε μέτρα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις .
Για τους κινδύνους μίας κυβέρνησης ανοχής, μιλά και η Axia Research επισημαίνοντας πως δημιουργεί εμπόδια στις προσπάθειες της χώρας να προχωρήσει μπροστά, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει σε «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα στείλει αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές. Όπως εξηγεί, μια κυβέρνηση ανοχής θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να περάσει τα δικά του νομοσχέδια, εκτός και αν εξασφάλιζε τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία. Αν και η ψηφοφορία των νομοσχεδίων για μεταρρυθμίσεις υποστηρικτικές της κοινωνίας θα είναι εύκολες, αυτό δεν θα ίσχυε απαραίτητα στην περίπτωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και πρέπει να ολοκληρώσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου α) να λάβει τις πληρωμές από τα ANFAs και τα SMPs και β) να πείσει τους επενδυτές ότι η οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να βγει στις αγορές.
Όπως διαμηνύουν οι αναλυτές, η Ελλάδα δεν έχει χρόνο να χάσει την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι εξαιρετικά αδύναμη. Είναι στην πραγματικότητα η πιο αδύναμη ανάκαμψη που έχει σημειωθεί ποτέ σε μία ανεπτυγμένη οικονομία, μετά από μια κρίση. Δομικά η ελληνική οικονομία είναι ακόμα εύθραυστη και η δυνητική ανάπτυξη φαίνεται πολύ χαμηλή. Οι η πολιτική αστάθεια δεν βοηθά στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ούτε στην οικονομία, την στιγμή που η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Και οι επενδύσεις επηρεάζονται πάντα αρνητικά όταν υπάρχει πολιτική αστάθεια.
Αν λοιπόν ο κ. Τσίπρας υπολόγιζε το «καλό» της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας που είναι και το… ατού του, δεν θα άφηνες τον χρόνο να περάσει με τριβές, εντάσεις, αβεβαιότητα και πιθανά ατυχήματα στα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις. Θα πήγαινε σε εκλογές εδώ και τώρα – κερδίζοντας μάλιστα και πόντους στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων – και όχι «εν ευθέτω χρόνω», που ουσιαστικά σημαίνει… τον Οκτώβριο! Έτσι κι αλλιώς θα γίνουν φέτος. Απλά προτιμά να κερδίσει λίγους μήνες παραπάνω για καθαρά δικό του προσωπικό συμφέρον. Το μήνυμα που στέλνουν οι αγορές το γνωρίζει πολύ καλά. Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι οι γενικές εκλογές να γίνουν «αύριο» έτσι ώστε να μην αποτελέσει και το 2019 μία ακόμη χαμένη χρονιά για την οικονομία. Αλλά αυτό θα «χάριζε» στην σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση (και την πιθανότερη επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης σύμφωνα με τις δημοκοπήσεις) ένα ισχυρό ράλι στο χρηματιστήριο και μία βουτιά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντας ακόμη και την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου που μήνες παλεύει το οικονομικό επιτελείο και βλέπει ότι δεν μπορεί. This is madness, this is politics…
Facebook Comments